Oglasi

Alex Elena: Sarajevo me naučilo smislu života

Elena je jedan od muzičara koji su u opkoljenom gradu 1994. održali koncert, a u subotu će imati izložbu fotografija humanitarnog karaktera.
Za mene je Sarajevo mjesto gdje se osjećam kao kod kuće, a vi ste moji prijatelji, kaže Alex ElenaUstupljeno Al Jazeeri

Nakon što je u prepunoj sali kina Meeting Point u Sarajevu, uz gromoglasan aplauz, održana još jedna projekcija filma Scream for me Sarajevo, te upriličen razgovor sa ekipom filma, u subotu će, u okviru Modula memorije 2019, u Umjetničkoj galeriji BiH biti otvorena izložba fotografija „Moving forward“, Alexa Elene, sa početkom u 20 sati.

Upravo je Elena jedan od aktera filma i jedan od muzičara koji je 1994. godine, tokom rata u BiH, došao u opkoljeno Sarajevo i u BKC-u održao koncert sa Bruceom Dickinsonom.

Elena se zahvalio Sarajlijama i Sarajkama na toplom dočeku i rekao kako je on taj koji bi nama trebao pljeskati nakon svega što se dogodilo.

„Za mene je Sarajevo mjesto gdje se osjećam kao kod kuće, a vi ste moji prijatelji. Vi ste heroji, vi ste preživjeli rat!“, rekao je Elena.

Izložba koja će u subotu biti otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH, svojevrsna je retrospektiva njegovih dosadašnjih radova i njegovog odnosa prema ljudima i svijetu.

Elena kaže kako želi svojim fotografijama slaviti različitost, ljepotu i mir.

'Sarajevo me naučilo smislu života'

„Još od djetinjstva, pokretačka sila moje znatiželje oduvijek je bilo 'nastaviti dalje'. Nastavljati dalje od životne stagnacije. Nastavljati dalje s jedinstvenom namjerom učenja i primjenjivanja tog znanja kako bih pomogao učiniti svijet boljim mjestom. Nastavljati dalje s mojom muzikom i svojom kamerom kako bih uhvatio trenutke zamrznute u vremenu. Ova retrospektiva mog rada je putovanje kroz ovo što grabi moju pažnju i golica moju znatiženju. Dok prolazim kroz ove avanture postajem potpuno slijep, naoružan osmijehom i kamerom. Jednostavni ljudi koji pričaju jednostavne priče koje često bivaju zaboravljene. Dozvoljavam im da mi pokažu put. Počašćen sam, te se nalazim skroman pred šansom da predstavim ovu izložbu u gradu poput Sarajeva. Gradu koji me je promijenio u čovjeka koji sam danas. Gradu koji me je naučio smislu života. Gradu čiji su stanovnici postali moji najbliži prijatelji, braća i sestre“, rekao je on.

U prepunoj sali kina Meeting Point u Sarajevu, uz gromoglasan aplauz, održana još jedna projekcija filma 'Screem for me Sarajevo' Ustupljeno Al Jazeeri

Ono što je za ovu izložbu posebno značajno je da je izložba humanitarnog karaktera. Alexov rad je često vezan upravo za rad sa djecom i za humanitarne svrhe, pa će tako i ovaj put. U saradnji sa „Modulom memorije“, njegova umjetnost pomoći će onima kojima je to potrebno.

Fotografije koje budu izložene u Galeriji, posjetitelji će moći kupiti po narudžbi, u različitim dimenzijama, a novac od prodatih fotografija ide u ruke Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.