Alenka Bratušek nije iznenađena istragom

Istražitelji bili u Skupštini, prostorijama stranke i kući Alenke Bratušek (AFP)

Bivša slovenska premijerka Alenka Bratušek nije iznenađena postupkom policije koja je protiv nje, na prijavu privatne osobe, povela postupak u kojemu je osumnjičena za zloporabu položaja. Po njenom mišljenju, pretres kuće u kojoj stanuje bio je potpuno nepotreban.

Bratušek je osumnjičena za kazneno djelo zlouporabe službenog položaja i stjecanja neimovinske koristi, vezano uz odluku njene bivše vlade prošle godine, kada je na jednoj od posljednjih sjednica pred kraj vladina mandata bila određena kao jedna od kandidatkinja za članicu Europske komisije, što kasnije nije uspjela postati.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je prijavu policiji protiv nje podnijela Ana Jug iz Nove Gorice, koja vodi jednu privatnu udrugu i koja je protiv Bratušek i ranije davala negativne izjave.

Bratušek se čudi što je policija bez potrebe rano ujutro izvršila pretres njenog doma “ne znajući što zapravo traži” te su joj oduzeti mobilni telefon i kompjutorska dokumentacija.

Navodno se sama kandidirala

Slučajem navodnog “samokandidiranja” Bratušek za položaj u Bruxellesu već se bavila državna protukorupcijska komisija i nije se odlučila za prijavu, tako da je dokumentacija o tome već poznata, rekla je bivša premijerka, dodavši da je zgrožena postupkom u kojemu se njome danas bavilo 50-ak policajaca i kriminalista.

Bratušek, koja je sada zastupnica u parlamentu, tvrdi da je pitanje njene navodne “samokandidature” za Bruxelles već riješeno i da je utvrđeno da se za položaj europovjerenice nije kandidirala sama nego je to učinila njena stranka te da ne zna kakvu je nematerijalnu korist od toga mogla imati jer je mjesto u Europskoj komisiji politička funkcija.

Policija je u srijedu istražujući prijavu, izvršila pretragu u njenoj kući, u sjedištu stranke i u stranačkim prostorijama u parlamentu te u vladi, ne isključujući da istraga može biti proširena i na osobe izvan Slovenije.

Bratušek je dobila potporu svoje stranke koja u istrazi vidi političke motive, a slične izjave dali su i njen odvjetnik Aleksandar Čeferin te ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, osnivač stranke Pozitivna Slovenija (PS), u kojoj je Bratušek počela svoju političku karijeru.

Izvor: Agencije