Aleksej Navaljni uhapšen čim je izašao iz zatvora

Navaljnog, koji se više puta našao u zatvoru otkad je organizirao velike demonstracije protiv Kremlja i korupcije prošle godine, dočekali su policajci na izlasku iz zatvora u zoru (AP)

Lider ruske opozicije Aleksej Navaljni, tek izašao iz zatvora, uhapšen je u ponedjeljak i prijeti mu povratak u zatvor zbog poziva na proteste, u kontekstu nezadovoljstva povezanog sa penzionom reformom, prenose agencije.

Navaljnog, koji se više puta našao u zatvoru otkad je organizirao velike demonstracije protiv Kremlja i korupcije prošle godine, dočekali su policajci na izlasku iz zatvora u zoru.

Odveden je u policijsku stanicu u centru Moskve s namjerom da ga se kasnije tokom dana izvede pred sudiju, napisala je na Twitteru njegova glasnogovornica Kira Jarmiš.

Optužen da je prekršio drugi zakon o protestima, Navaljnom prijeti do dvadeset dana zatvora, dodala je ona.

Ljutnja zbog penzione reforme

Navaljni je osuđen na 30 dana zatvora 28. augusta zbog nedopuštenih protesta u januaru tokom kojih je pozvao na bojkot predsjedničkih izbora 18. marta.

Novo pritvaranje lidera opozicije dešava se u vrijeme narodnog nezadovoljstva zbog povećanja starosne granice za penzije, što je naljutilo Ruse iz svih dijelova političkog spektra, navodi agencija AP.

Pad procenta pristalica predsjednika Vladimira Putina i ljutnja zbog promjena penzionog sistema žestoko su pogodili kandidate Kremlja na regionalnim izborima u Rusiji.

Kako navodi AP, rani rezultati izbora za gubernatora u dvije ruske regije pokazuju vodstvo kandidata opozicije u odnosu na kandidate Kremlja.

Izvor: Agencije