Aleksandar Vučić ide u Srebrenicu 11. jula

Vučić je rekao da Srbija pruža ruku susjedima, ali ne želi biti ponižena (Tanja Vali? / Tanjug)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon hitne sjednice Vlade Srbije u Beogradu da će u Srebrenici 11. jula predstavljati Srbiju, prema jednoglasnoj odluci Vlade.

Hitna sjednica je održana nakon što je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda najavljeno, a zatim odgođeno glasanje o britanskom Prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

Vučić je kazao kako je uvjeren da ni sutra neće biti donesena rezolucija o Srebrenici, rekavši da je lično dobio takve garancije i dodao da misli da nema mogućnosti da dođe do promjene u tom stavu, prenosi Tanjug.

Protiv rezolucije

Osim, kako je rekao, ako ne dođe do teksta koji ne bude ni nalik tekstu koji je do danas postojao.

”Smatramo da ta rezolucija nije imala za smisao pomirenje”, rekao je premijer Srbije.

Srbija ovu vijest, rekao je Vučić, ne doživljava kao pobjedu jer u Srebrenici, kao i bilo gdje drugo na prostoru bivše Jugoslavije, nema pobjednika već samo žrtava koje zahtijevaju pijetet i poštovanje.

“To možemo da uradimo samo mi pravoslavni i muslimani, Srbi i Bošnjaci koji živimo na ovim prostorima”, rekao je premijer Srbije.

On je kazao da je Srebrenica i svako drugo srpsko stratište, ”pre svega prvo naš veliki greh, bol i opomena, opet nikom drugom nego nama, koji smo ovde omeđeni tim grobnicama”.

“Ne likujemo kao što nismo želeli da licitiramo brojem žrtava, niti da negiramo odgovornost za taj zločin”, rekao je Vučić.

Rekao je da Srbija najiskrenije pruža ruku svim svojim susjedima, ali ne želi da bude ponižena.

Vučić je kazao da svaki zločin ima i prezime ”i u Kravici i Bratuncu i Srebrenici i Jasenovcu i Jadovnu i svakom drugom mestu i nema kolektivne krivice ni Srba, ni Hrvata, ni Bošnjaka”.

“Iskreno i sve molim da ne pokušavaju da ponize Srbiju – Srbija na to jedino nije spremna i to kao premijer neću dozvoliti”.

On je dodao da su proteklih dana vođeni razgovori sa najvišim predstavnicima Ruske Federacije, razmijenjene poruke sa sa predstavnicima Kine, te pisma sa svim članicama Vijeća sigurnosti UN-a.

Odgovarajući na pitanje od koga je dobio garancije da rezolucija neće biti usvojena ni sutra, Vučić je rekao: ”Mislim da smo dobro i ozbiljno delovali i reakcija nekih drugih dovoljno o tome govori”.

Odgođeno glasanje u UN-u

Glasanje u UN-u je odgođeno za srijedu zbog neslaganja zemalja članica Vijeća sigurnosti o britanskom prijedlogu, odnosno prijetnjama Rusije da će uložiti veto na taj dokument.

U međuvremenu, i Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska najavila je hitnu sjednicu za večeras, a potom je odgodila za sutra, nakon glasanja u UN-u.

U Vijeću sigurnosti u New Yorku cijelo vrijeme traju konsultacije, sazvane nakon što je Kina tražila da se glasanje o rezoluciji odgodi sve dok se ne postigne konsenzus svih članica.

Rusija je u međuvremenu obavijestila ostale članice Vijeća sigurnosti da planira uložiti veto, ukoliko se ne prihvate njeni zahtjevi i amandmani.

Ruski predstavnici u UN-u ocijenili su da Nacrt rezolucije “stvara podjele” i da je fokusiran samo na “jednu stranu konflikta”.

Rusija nije podnijela svoj prijedlog rezolucije.

Beogradski mediji prenijeli su kako je tekst britanske rezolucije “apsolutno neprihvatljiv” za Srbiju.

Izvor: Al Jazeera i agencije