Aleksandar Petrović: BiH ima realne šanse da prođe na SP

Brazil će sigurno proći na najjaču svjetsku smotru u Kini, ističe selektor ove reprezentacije Petrović (EPA)

Legendarni hrvatski košarkaški trener Aleksandar Petrović (59) odlično je započeo dužnost selektora reprezentacije Brazila, koja je ostvarila četiri ubjedljiva trijumfa nad Čileom sa 86:73 u gostima i 83:58, te protiv Venecuele 72:60 i Kolumbije 84:49 kod kuće u prvoj fazi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.

Brazil je vodeći sa osam bodova u grupi B. Iskusni strateg smatra da ova južnoamerička selekcija ne bi trebala imati poteškoća da izbori plasman na Mundobasket, pošto je, kako on kaže, sistem kvalifikacija tako prilagođen da sve velike reprezentacije sudjeluju na smotri najboljih na planeti.

Petrović, nekadašnji selektor Hrvatske, rođen u Šibeniku, smatra da će reprezentacija njegove domovine imati veoma težak zadatak da prođe na šampionat u Kini poslije slabog starta i bilansa od jedne pobjede i tri poraza, dok za Bosnu i Hercegovinu, čiji je bio uspješan selektor od 2012. do 2013, tvrdi da je ugodno iznenađenje, te da ima šanse da ostvari historijski uspjeh – prvim plasmanom na SP.

Sa Petrovićem smo razgovarali i o izgledima ostalih selekcija iz regiona da odu na najjaču svjetsku smotru, njegovom trećem mandatu na selektorskoj poziciji Hrvatske, prošlogodišnjem Eurobasketu i zlatnoj medalji Slovenije, te trijumfu Budućnosti u ABA ligi.         

  • Jeste li očekivali da će Brazil zabilježiti maksimalan učinak iz četiri kola prve faze američke zone kvalifikacija za SP?

– Nakon četiri utakmice, rezultati su očekivani. Međutim, prije pet mjeseci Brazil je imao prvo gostovanje kod neugodnog Čilea u maloj dvorani i duel sa prvakom Južne Amerike iz 2015. Venecuelom. Nisam očekivao da ćemo lagano dobiti prve dvije utakmice, ali igrači su prihvatili zahtjeve da igraju u brzom ritmu i sa agresivnom i kvalitetnom odbranom, što je donijelo četiri pobjede.

  • Može li reprezentacija Brazila ispuniti cilj – plasman na Mundobasket, koji će biti održan od 31. augusta do 15. septembra 2019?

– Pitanje je da li će Brazil prenijeti 10 ili 12 bodova u završnu fazu kvalifikacija. Igramo još sa kvalitetnom momčadi Venecuele na gostovanju 29. juna i protiv Kolumbije, tri dana kasnije, također u gostima. Kolumbija je bez boda i realno je da pobijedimo. Bitno je da osvojimo prvo mjesto na kraju kvalifikacija zbog žrijeba za SP, koji je tada povoljniji. Mislim da nije upitno da li ćemo, nego sa koje pozicije prolazimo na Svjetsko prvenstvo.

  • Smatrate li da će Brazil imati teži posao u završnoj fazi kvalifikacija?

– Glavni protivnici biće Kanada i Dominikanska Republika, a igraćemo još protiv Djevičanskih otoka. U septembru nas očekuje prvi krug od dva kola, a lakše će biti ako Kanada, koja ima 10 reprezentativaca u NBA ligi, bude igrala bez njih. Dominikanska Republika je lagano pobijedila u svim dosadašnjim utakmicama i biće neugodan suparnik. Za nas je ključna utakmica protiv Venecuele jer pobjedom idemo na SP, gdje će sigurno proći SAD, Argentina i Urugvaj iz preostale dvije grupe koje se ukrštaju. Četiri ekipe će se boriti za preostale tri pozicije jer iz ove zone sedam reprezentacija ide na prvenstvo. 

  • Da li ste zadovoljni postignutim u trećem mandatu na mjestu selektora Hrvatske, koja je odigrala četvrtfinale OI 2016. u Rio de Janeiru protiv Srbije 83:86 i ispala u osmini finala Eurobasketa 2017. od Rusije sa 78:101?

– Dvije godine rada podijelio bih na dva dijela iz razloga što je urađeno puno dobrog pobjedama nad svim najboljim svjetskim reprezentacijama, da bi poraz od Rusije dao negativan pečat na kraju mandata. Hrvatska je stigla kao totalni autsajder na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, na kojem je pobijedila Grčku i domaćina Italiju, te nadmoćno prošla.

U prvoj fazi olimpijskog turnira Hrvatska je pobijedila Litvu, Španiju i Brazil, te bila prva u jednoj, a Amerika u drugoj skupini. Izgubili smo od Srbije na jednu loptu u četvrtfinalu, u kojem je Srbija igrala sa tri playmakera Teodosićem, Jovićem i Markovićem, a Hrvatska samo sa Ukićem. Peto mjesto je odličan plasman Hrvatske na Olimpijskim igrama nakon dugo godina (najbolji domet je srebrna medalja iz 1992. u Barceloni).

Na prošlom EP-u dobili smo četiri od pet utakmica u grupi. Protiv Rusije smo promašili veliki broj slobodnih bacanja i otvorenih šuteva, a Aleksej Šved je pogađao sve i usmjerio utakmicu u korist Rusije. Na osnovu navedenih podataka svi mogu ocijeniti da li je ostvaren zadovoljavajući učinak, bez obzira na poraz od Rusije u jednoj utakmici.

  • Kako vidite šanse Hrvatske, koja je na posljednjem mjestu grupe D kvalifikacija poslije četiri kola u borbi za plasman na SP?

– Princip kvalifikacija je da uvjetno rečeno sve najbolje reprezentacije idu u Kinu. Od svih velikih selekcija, jedino je Hrvatska u ozbiljnim problemima. Ako želi proći na SP, mora pobijediti Italiju u gostima 28. juna zbog bodova koje bi prenijela dalje, dok će pobijediti sigurno Rumuniju. Hrvatska bi se ukrštala u završnoj fazi sa grupom iz koje će proći Litvanija, Poljska i Mađarska. Novi selektor Dražen Anzulović imaće zahtjevan posao jer je upitan prolaz Hrvatske na SP.

  • Kakve su šanse BiH da se kvalifikuje prvi put na SP?

– Bosna i Hercegovina je ugodno iznenađenje i pobjeda nad Rusijom dala je motivaciju za nastavak kvalifikacija. Dobila je još na značaju domaćim trijumfom protiv Belgije, koji je donio Nemanja Gordić. Bitno je da BiH zabilježi još jednu pobjedu jer će se ukrštati sa slabijom skupinom gdje su Češka, Island, Finska i Bugarska. Ako bi recimo, kojim slučajem Belgija dobila Rusiju, za BiH je hendikep visok gostujući poraz od Rusa. Pitanje je da li će BiH prenijeti četiri ili šest bodova.

Selektor Duško Vujošević je složio kvalitetnu momčad koja će biti još jača dolaskom Amerikanca Josha Adamsa i Jusufa Nurkića. BiH je konkurentna i sa realnim šansama da ode na SP. Protivnici u završnoj fazi su po mjeri i mogu se pobijediti, ali prvo treba sačekati kraj ove faze kvalifikacija u kojoj je lakše doći do pobjede nad Belgijom, nego protiv veoma jake Francuske kod kuće.

  • Da li će Srbija i Slovenija proći na Mundobasket?

– FIBA nije na vrijeme objavila pravila kvalifikacija i bilo je dosta nedoumica. Slovenija je doživjela dva poraza, Srbija jedan, no obje selekcije su se stabilizovale u daljem toku prve faze kvalifikacija. Očekujem da se Srbija i Slovenija plasiraju serijom pobjeda na SP, a Hrvatska je u najtežoj poziciji.

  • Jeste li iznenađeni osvajanjem prve zlatne medalje Slovenije na EP-u 2017?

– Na početku prvenstva rijetki bi tipovali na Sloveniju. Ipak, kako je EP odmicao, igrači selektora Igora Kokoškova igrali su kao u transu, pogađavši po nekoliko trojki od tablu. Imali su fantastičan pristup, Kokoškov je kvalitetno pripremio momčad koja je zasluženo osvojila zlato. Pobijedili su Španiju i Srbiju, te niko ne može imati zamjerke na njihov trijumf, ali je sigurno veliko iznenađenje, imajući u vidu očekivanja uoči prvenstva.

  • Šta je presudilo da Budućnost osvoji naslov prvaka ABA lige?

– Budućnost je na vrijeme ispala iz Eurocupa, a vratio joj se Filip Barović nakon povrede i bila je u poziciji da se osvježi pred finalnu seriju. Tokom sezone pobijedila je Cedevitu i Crvenu zvezdu deset puta, te je zasluženo postala prvak. Zvezda je bila izraubovana napornim igranjem u Euroligi. Ostala je bez povrijeđenih Pere Antića i Nemanje Dangubića, dok je Milko Bjelica odigao loše finalnu seriju protiv Budućnosti. Pobjeda crnogorske ekipe u prvoj gostujućoj utakmici usmjerila je finale, mada je Zvezda imala šanse u trećoj i četvrtoj utakmici, kada je vodila 70:68 i Feldeine imao otvoren šut za tri poena. Na kraju Budućnost je kaznila Zvezdu za sve pogreške.

  • Ko će osvojiti titulu prvaka Hrvatske?

– Nakon što je Zadar raskinuo ugovore sa Joshuom Bosticem i Prestonom Knowlesom, procijenivši da su im preveliki troškovi za ovu dvojicu kvalitetnih košarkaša, šanse da konkuriše za naslov su znatno smanjene. Predviđam da će se u finalu doigravanja sastati Cedevita i Zadar, koji će u polufinalu savladati Cibonu. Sve osim Cedevitine titule bilo bi veliko iznenađenje.

Pošto je dosad sezona za Cedevitu neuspješna, nije se plasirala u Euroligu, u Top 16 Eurocupa imala je učinak 0-6, niti je osvojila ABA ligu u kojoj je ispala od Budućnosti, jedina šansa za spas sezone je titula u Hrvatskoj, koja ne smije doći u pitanje.     

Izvor: Al Jazeera