Oglasi

Aleksandar Hemon dobitnik nagrade 'John Dos Passos'

Hemon je poznat po kratkim pričama i romanima koji istražuju pitanja izgnanstva i identiteta.
Najpoznatiji Hemonovi romani su Čovjek bez prošlosti i Projekt LazarusReuters

Bosanskohercegovački pisac, publicista i scenarista Aleksandar Hemon dobitnik je nagrade "John Dos Passos" za književnost za 2020. godinu. Riječ je o glavnoj književnoj nagradi koju svake godine dodjeljuje Univerzitet Longwood iz Farmwillea u Virginiji, prenosi Anadolija.

Hemon je poznat po kratkim pričama i romanima koji istražuju pitanja izgnanstva, identiteta i doma kroz likove izvučene iz vlastitog iskustva s raseljavanjem. Njegova djela često se bave jugoslovenskim ratovima, rodnom Bosnom i Hercegovinom ili Chicagom, koji je postao njegov dom kada je izbio rat u njegovoj zemlji i dobio je status političkog izbjeglice u Sjedinjenim Američkim Državama.

Najpoznatiji Hemonovi romani su Čovjek bez prošlosti i Projekt Lazarus.

Zajedno s Davidom Mitchellom i Lanom Wachowski napisao je scenarij za film "Matrix 4", koji bi trebao biti objavljen krajem 2021. godine.

Profesor kreativnog pisanja

Nagrada "John Dos Passos" za književnost najstarija je književna nagrada koju dodjeljuju koledž ili univerzitet u Virginiji. Dodjeljuje se nedovoljno cijenjenim piscima čiji rad nudi prodorne, originalne komentare na američke teme, eksperimente s formom i obuhvata čitav niz ljudskih iskustava.

"Čitati Hemona znači preživjeti udar groma. Njegovo pisanje, bilo da je riječ o fikciji ili ne, nije samo ostalo u meni, promijenilo me, izazvalo me da vidim svijet iznova", rekao je Brandon Haffner, docent engleskog jezika u Longwoodu i predsjedavajući odbora za dodjelu nagrade "Dos Passos".

Hemon, trenutno profesor kreativnog pisanja na Univerzitetu Princeton, izabran je u užem izboru šest finalista koje su nominovali članovi žirija za nagradu "Dos Passos". Pobjednik dobija honorar i tradicionalno se na proljeće čita u kampusu Longwooda.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.