Aleksandar Đorđević napušta mjesto selektora Srbije

Đorđević je na čelu reprezentacije od 2013. godine, kada je preuzeo nacionalni tim od Dušana Ivkovića (Reuters)

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Ðorđević potvrdio je danas u Pekingu, nakon pobjede protiv Češke i osvajanja petog mjesta na Mundobasketu u Kini, da napušta tu funkciju.

Na pitanje da li će ostati na klupi Srbije, Đorđević je odgovorio: “Tačno je šta su mediji pisali, odlazim”, rekao je Ðorđević, prenosi Tanjug pisanje B92.

Potom je trener, koji je sa Srbijom kao selektorosvojio evropsko, olimpijsko i svjetsko srebro, obrazložio odluku.

“Rekao sam igračima: red i vreme je. Nije bilo razgovora o mom nastavku, niti ne, za sada. Na meni je da se povučem i da ne očekujem nikakav razgovor. Znam kada trener treba da napravi prvi korak, osećam obavezu kada to treba da napravim. Nažalost, odlazim u trenutku kada nismo napravili rezultat”, rekao je Đorđević.

Naveo je i kako je to odlučio još prije Mundobasketa.

“Život u drugom smeru, želim da se posvetim porodici, jer joj dugujem puno. Nije bilo lako, od kvalifikacija, do takmičenja, svašta smo prošli, od povreda, turnira… Zahvaljujem se ljudima iz Košarkaškog saveza Srbije, [Predragu] Daniloviću, [Draganu] Đilasu, koji me je postavio, i [Dejanu] Bodirogi kao direktoru. Želim da se zahvalim svim saradnicima svih ovih godina. Napravili smo iskrenu, dobru priču”, zaključio je Đorđević.

Igor Kokoškov mogući nasljednik

Đorđević je na čelu reprezentacije od 2013. godine, kada je preuzeo nacionalni tim od Dušana Ivkovića.

Srbiju je vodio na pet velikih takmičenja, a Svjetsko prvenstvo u Kini je prvo na kojem se Srbija nije plasirala u polufinale.

U Španiji na Mundobasketu 2014. godine Srbija je osvojila srebrnu medalju, baš kao i na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine.

Na Evropskom prvenstvu u Turskoj 2017. godine Srbija je takođe bila druga. Na Eurobasketu 2015. godine Srbija je osvojila četvrto mjesto.

Legendarnom srpskom košarkašu istekao je ugovor sa Savezom, podsjeća Tanjug, i kao najozbiljnijeg kandidata da ga naslijedi spominje Igora Kokoškova, pomoćnika u stručnom timu NBA ligaša Sacramento Kingsa, koji je 2017. sa selekcijom Slovenije, u finalu upravo sa Srbijom, osvojio titulu prvaka Evrope.

Izvor: Agencije