Aleksandar Čeferin novi predsjednik UEFA-e

Predsjednik Slovenskog nogometnog saveza (NZS) Aleksander Čeferin izabran je za novoga predsjednika Europskog nogometnog saveza (UEFA) na izvanrednom kongresu koji se održava u Ateni.

Čeferin je na izborima uvjerljivo pobijedio svog jedinog protukandidata, Nizozemca Michaela van Praaga sa 42:13 u glasovanju zastupnika, prenosi Hina.

“Hvala vam za fantastičnu podršku. Ovo mi znači puno. Moja obitelj je ponosna na mene, ali isto tako i moja mala lijepa zemlja Slovenija. Izbor za predsjednika UEFA-e znači i veliku odgovornost”, izjavio je Čeferin na Kongresu u prvoj reakciji nakon što je izabran za predsjednika UEFA-a, prenosi Anadolija.

Na dužnosti predsjednika UEFA-e Čeferin će zamijeniti Francuza Michela Platinija koji je u svibnju morao odstupiti nakon što ga je Etička komisija Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) kaznila s četiri godine zabrane rada u nogometu. 

UEFA je u srijedu birala novog predsjednika između Nizozemca Michaela van Praaga i Slovenca Aleksandra Čeferina.

Podrška cijele regije

Dan uoči izbora, slovenski kandidat je govorio o svom programu, ali i problemima koji opterećuju europski nogomet.

Čeferin, po zanimanju odvjetnik, važio je za favorita. Kandidaturu je bazirao na smanjenju razlike između malih i velikih.

“Razlika je sve veća, zbog čega moramo dodatno raditi na financijskom fair-playu kako bi klubovi iz malih zemalja bili konkurentni onim najboljim”, rekao Čeferin.

Istovremeno, najbolji klubovi Europe sve više zagovaraju kreiranje Super-lige u kojoj bi igrali samo oni najbogatiji i gdje bi financije bile presudni kriterij.

“Uradit ćemo sve da se ne formira Super-liga ako budem na čelu UEFA-e. I klubovi koji je zagovaraju ne misle ozbiljno, već tu priču koriste kako bi za sebe osigurali što bolje pozicije i veću zaradu”, izjavio je Čeferin.

Čeferin je imao podršku svih saveza regije, a isticao je da “veliki klubovi jesu najbolji veleposlanici, ali su kralježnica europskog nogometa sve članice UEFA-e”.

“Većina najboljih igrača ne dolazi iz samo nekoliko zemalja i ako ne uključimo sve lige, na gubitku će biti nogomet. Nitko ne želi svakog tjedna gledati samo 4-5 klubova i u njima uvijek iste igrače. To bi ubilo nogomet”, upozoravao je.

Čeferin: U nogometu potencijalni klijenti za odvjetnički posao 

Uz smanjivanje razlike između velikih i malih, Čeferin planira i unutarnju reorganizaciju UEFA-e.

“Dodatno ćemo povećati transparentnost. Uvest ćemo ograničenje broja mandata za predsjednika i članove Izvršnog odbora. Planiram osnovati posebne odjele posvećene ženskom nogometu i sigurnosti”, najavio je.

Aleksandar Čeferin rođen je 13. listopada 1967. godine u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije.

Predsjednik FS Slovenije je od 2011. godine. Od 1992. godine radi u obiteljskoj odvjetničkoj firmi “Čeferin i sinovi”, koju je osnovao njegov otac, a čije je sjedište u Grosuplju, malom mjestu 15 kilometara udaljenom od Ljubljane.

Jedan je od najutjecajnijih i najuspješnijih odvjetnika u svojoj zemlji. Kako kaže, kaznenim pravom bavi se 20 godina i “u nogometu je vidio mnogo potencijalnih klijenata”.

Član je i Disciplinske komisije FIFA-e te Pravnog odbora UEFA-e.

Izvor: Al Jazeera i agencije