Oglasi

Aleksa Bečić novi predsjednik Skupštine Crne Gore

Lider Demokratske Crne Gore izabran je većinom glasova za predsjednika novog saziva Skupštine Crne Gore.

Đukanović u sljedećih mjesec dana treba da predloži mandatara

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić izabran je većinom glasova za predsjednika novog saziva Skupštine Crne Gore.

Bečića su predložile tri pobjedničke koalicije, koje čine novu vlast u Crnoj Gori. Za izbor Bečića je glasalo 45 od 71 poslanika koji su glasali.

Tri pobjedničke koalicije u Crnoj Gori podržale su ranije da lider jedne od tih koalicija "Mir je naša nacija" Bečić bude predsjednik Skupštine, a nosilac liste koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić mandatar buduće Vlade.

Zastupnik DF-a Milan Knežević na današnjoj konstitutivnoj sjednici Skupštine rekao je da je DF podržao Bečića i Krivokapića, kako bi bila eliminisane sve sumnje da su Srbi izdali dogovor tri koalicije i da se bore samo za fotelje.

Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore odražava se danas, nepunih mjesec dana nakon parlamentarnih izbora u zemlji.

Crnogorski parlament ima 81 zastupnika, a tri pobjedničke koalicije, koje pregovaraju o formiranju nove vlasti u Crnoj Gori, imaju ukupno 41 mandat.

DPS pojedinačno najjača stranka

Prema zvaničnim izbornim rezultatima, koje je saopćila Državna izborna komisija, koalicija Odlučno. DPS - Milo Ðukanović osvojila je 30 mandata.

DPS je i dalje pojedinačno najuticajnija stranka, ali ne može samostalno formirati vlast, zbog čega vlast pokušavaju napraviti opozicione partije .

Iako su pozvane da se priključe trima pobjedničkim opozicionim koalicijama, dogovor s manjinskim srankama za sada nije postignut.

Bošnjačka stranka ima tri zastupnika, a dvije albanske liste po jednog zastupnika.

Neslaganja u novoj vlasti – DF neće Krivokapića za mandatara

Noć uoči konstitutivne sjednice crnogorske Skupštine, na kojoj bi trebalo da nova vladajuća većina sastavljena od tri opozicione koalicije, nakon 30 godina vlasti Demokratske partije socijalista, izabere predsjednika parlamenta iz svojih redova, došlo je do međusobnih neslaganja.  

Kako su prenijeli u utorak uvečer mediji u Podgorici, na sastanku novih partnera vlasti, koji je u manastiru Ostrog, jednoj od najvećih pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori, organizirao mitropolit SPC-a u Crnoj Gori Amfilohije, čelnik koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović, za mandara je predložio nositelja prosrpske liste „Za budućnost Crne Gore“, Zdravka Krivokapića, što na iznenađenje crnogorske javnosti nije prihvatio Demokratski front/DF/, najveći član upravo koalicije koju je na izborima predvodio Krivokapić, prenijela je Hina.

 

Kako bi zaustavili spekulacije, nakon sastanka su iz DF-a saopćili da oni podržavaju svoga nositelja liste, ali prije nego što stanu iza njega žele čuti njegovo objašnjenje za, kako je naveo Milan Knežević, "očigledan Krivokapićev dogovor s Dritanom Abazovićem kako  ključni resori u vladi ne mogu pripasti DF-u, te da ta partija ne može predlagati svoje najistaknutije srpske političare za članstvo u novoj vladi".

Knežević je time potvrdio, navodi Hina, ranije spekulacije kako su vanjskopolitički partneri Crne Gore iz NATO-a zahtijevali od Abazovića da jedan od uvjeta formiranja nove vlade bude to da na čelu Ministarstvo unutarnjih poslova, Uprave policije, Agencije za nacionalnu sigurnost, Ministarstva odbrane, Vojno-obavještajne agencije, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva pravde, ne mogu biti ljudi iz prosrpskog i Rusiji bliskog DF-a.  

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori većinu mandata osvojile su tri dojučerašnje opozicione koalicije "Za budućnost Crne Gore", okupljene oko SPC i DF-a, te građanske  "Mir je naša nacija" koju je predvodio Aleksa Bečić i "Crno na Bijelo", s Dritanom Abazovićem na čelu.    

SPC: Birači čuli glas crkve 

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, nakon što je mitropolit SPC-a Amfilohije organizirao u utorak navečer sastanak čelnika nove vlasti, pozvao je sve koji su sudjelovali na izborima, a prije svih novu većinu, „da do kraja pokažu mudrost i odgovornost", dok su građanima čestitali što su na izborima 30. avgusta "pokazali dostojanstvo, zrelost, mudrost i čovječnost jer su pokazali i sebi i svijetu da se i u uvjetima povišenih tenzija izborni proces može provesti mirno i bez izgreda“.

SPC se zahvalila građanima koji su, kako navode, čuli glas crkve koja se usprotivila zakonu o slobodi vjeroispovijesti, protiv koga je SPC mjesecima organizirala protestne šetnje, a koji u donedavno vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista vide razlog izbornog poraza.

Utjecajni crnogorski novinar Šeki Radončić ranije je rekao Al Jazeeri kako smatra da ukoliko Crna Gora i dobije vlast sastavljenu od tri postizborne koalicije, koje su do sada bile u opoziciji, vladajuća većina bit će „kratkog daha”.

„To znači da i kada bi se formirala takva vlast, bila bi vrlo nestabilna. Činila bi je vrlo heterogena ekipa, koja se vrlo često tukla između sebe i dosad“, rekao je Radončić. „Sada su se pomirili po direktivi Moskve, Beograda i Srpske pravoslavne crkve”.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.