Aldin Mahmutović: Šampion koji uči dok putuje

Aldin Mahmutović (u sredini) je, čim je ušao prvi put u salu za treninge i obukao odijelo za trening, znao da je karate pravi sport za njega (Ustupljeno Al Jazeeri)

Mladi sportaši, učenici, obično znaju zapostaviti školu, oboriti prosjek ocjena i dolazaka na nastavu, stupiti u rasprave s roditeljima zbog toga… Znaju se naći i pred dilemom – škola ili sport.

Može li se to pomiriti?

Svaka pametna država kroz školski sistem stimuliše uspjeh sportaša i podržava ga da trenira više i jače. Istovremeno, ne želi da ostane bez formalnog školskog obrazovanja i podređuje mu časove, ispite, vrijeme za učenje…

Kod nas zaista nije lako ići redovno na treninge i takmičenja, a istovremeno biti, na primjer, odlikaš.

Uz velika, odricanja ima i takvih.

Aldin Mahmutović (18), učenik je četvrtog razreda Medicinske škole u Bihaću. Sportista je od pete godine života. Dakle,  Aldin već trinaest godina trenira karate i majstor je – drugi dan. Pored karatea, rekreativno se bavi tenisom, jer njegov moto je “U zdravom tijelu, zdrav duh”.

Rukovodstvo škole i profesori mu izlaze u susret i daju podršku, a on im uzvraća učenjem, čak tokom putovanja na takmičenja. Često ima vremena za knjigu jedino tokom putovanja.

Aldin je od malih nogu navikao svoje roditelje, prijatelje i klub u kojem trenira na dobre rezultate, a nedavno je zablistao najviše u dosadašnjoj karijeri. Na jednom od najvećih karataških turnira u Evropi “Venecija kup 2016”, koji je održan početkom prošlog mjeseca, Aldin je u kategoriji U21 (84kg) osvojio zlatnu medalju, a Karate klub Bihać je među 107 klubova osvojio 28 poziciju na takmičenju.

„Ovu medalju posvećujem mojoj domovini koju volim i kojom se ponosim. Moja želja je da se jednog dana popnem na šampionsko mjesto na podijum evropskog ili svjetskog prvenstva i da zasvira himna moje zemlje. Najveća motivacija su mi moji roditelji, koji su se zbog mene odrekli puno toga, pa zbog toga želim njih učiniti ponosnim što mi je ujedno i najveća motivacija. Zasluge također pripadaju i mom treneru Nijazu Musliću, koji je vrhunski sportista i čovjek, kao i mojim kolegama iz kluba, jer skupa činimo uspješan kolektiv u kojemm vlada drugarska atmosfera što je osnovno za jednog takmičara koji teži da osvoji neku od medalja“, kaže Aldin.

Ljubav na prvi pogled

Bila je to ljubav na prvi pogled, kaže Aldin. Čim je ušao prvi put u salu za treninge i obukao odijelo za trening, znao je da je to pravi sport za njega.

„Od tog trenutka sam osjetio kako ja ustvari ne želim odustati od tog sporta i da mogu postići puno toga samo ako se budem dovoljno trudio. Tako je moja ljubav i odlučnost da treniram karate, rasla poslije svakog treninga. Želja za daljnjim treniranjem se povećavala sa svakim novim izazovom i svakim novim turnirom. Jednostavno, živite i trenirate da osvojite prvo mjesto i učinite ponosnim sve one koji su učinili nešto za vas“, kaže.

Sport mu, kaže, znači sve u životu, jer ispunjava njegov život pozitivnim stvarima i energijom, a također ga čuva od poroka i negativnosti koje su danas sve raširenije među mladima.

“Sport upotpunjuje moj život i moju svakodnevnicu. Sport me je udaljio od lošeg društva i poroka. Sport mi pruža sreću i radost i čini me psihički i fizički  stabilnog. A ono najbitnije svakako je to što upravo sportu dugujem zahvalnost što sam se razvio u zdravu osobu koja ima ispravne ciljeve u životu”, kaže.

Odličan učenik

Uprkos što sportu posvećuje dosta vremena, Aldin je odličan učenik koji ove godine završava srednju školu. Zasluge tome, kaže, duguje rukovodstvu škole koje ima razumijevanja za njega i pomaže mu da savlada sva gradiva koja eventulano propusti zbog nastupa na takmičenjima.

„Pored svih sportskih obaveza, nađem vremena i za školu.  Istina, nekada je teško stići i naučiti ono što sam propustio,  te zbog toga moram nekada učiti na putu kada idem na turnir.  Zahvalan sam rukovodstvu škole koje ima razumijevanja za moj sport i odsustva, kao i za njihov trud kojeg ulažu pomažući mi da savladam propušteno gradivo. Sve se može stići samo treba jaka volja i motivacija“, ističe.

Aldin ističe da sport predstavlja vrlo značajan mehanizam u borbi protiv savremenih poroka koji sve više zahvataju mlade ljude. Često smo svjedoci da mladi dangube i troše dragocjeno vrijeme na ulici i po kafićima, uglavnom na poroke i loše stvari, te im on preporučuje sport kao alternativu i šansu da se lično i profesionalno ostvare.

“Mladima sport danas vrlo malo znači, jer ne vide budućnost u tome radi trenutnog stanja u državi. Tome u dobroj mjeri doprinosi i pritisak društva koje negativno utiče na mlade ljude, a oni da bi bili “prihvaćeni” u društvu okreću se alkoholu, drogi i ostalim porocima, umjesto da se bave sportom i zdravo žive.”

Na kraju poručuje da, bez obzira što mladi nemaju dovoljno razumijevanja i podrške od ljudi koji vode ovu zemlju, trebaju sebi odrediti ispravne ciljeve i truditi se da ih ostvare.

„Vjerujte mi, na kraju kada ispunite svoja očekivanja, sav vaš trud i rad će se isplatiti, a ta sreća i zadovoljstvo su neprocjenjivi“, poručio je Aldin na kraju.

Izvor: Al Jazeera