Albright: Trumpova uredba je antiamerička

Albright upozorava da će zbog uredbe biti ugroženi životi američkih trupa u inostranstvu (EPA)

Bivša američka državna sekretarka Madeleine Albright otpužila je predsjednika Donalda Trumpa za antiameričko ponašanje izdavanjem uredbe kojom zabranjuje ulazak izbjeglicama i državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja.

U autorskom tekstu za Boston Globe, Albright, profesorica međunarodnih odnosa na Georgetown Univerzitetu, je napisala: „Zatvarajući vrata onima koji bježe od nasilja i progona, uključujući onima koji su mnogo rizikovali radeći za američku vojsku, uredba predstavlja značajno odstupanje od ključnih američkih vrijednosti. Uprkos tvrdnjama adminisitracije, uredbom se daje prednost u našem imigracionom sistemu pripadnicima određenih religija“.

Albright dodaje kako se uredbom diskriminiraju muslimani, čime se potkopavaju principi vjerskih sloboda na kojim se temelji SAD.

‘Trump dobrodošao na mom času’

„Kao izbjeglica koja je obavljala jednu od najviših dužnosti u državi, smatram to povredom svega što Amerika predstavlja“.

Albright upozorava da će uredba podstaći antiameričke stavove i ugroziti živote američkih trupa u inostranstvu.

Kongres mora natjerati predsjednika da ukine ovu štetnu uredbu, prije nego što napravi još veću štetu nacionalnoj sigurnosti SAD-a, tvrdi Albright.

„Nadam se da će predsjednik Trump takvim prijekorom rano u njegovom mandatu naučiti nešto o posljedicama donošenja loših odluka. A ako ne, uvijek je dobrodošao na mom času.“

Albright je ranije na svom Twitter nalogu objavila da je spremna da se upiše kao muslimanka iz solidarnosti prema pripadnicima te religije u SAD-u.

Albright je odrasla kao kršćanka, a kasnije je došla do saznanja da potiče iz jevrejske porodice.

Ona je u drugoj objavi na Twitteru istakla da Amerika mora ostati otvorena za ljude svih vjera i porijekla, uz hashtag, “dobrodošle izbjeglice”.

Izvor: Agencije