Albansko groblje MiG-ova postaje zračna baza NATO-a

M
Baza se nalazi na lokaciji koja cijele godine ima jako dobre vremenske prilike (Reuters)

Albanska vojna baza u Kucovi, već dugo poznata kao groblje MiG-ova, simbola nekadašnje moćne ratne avijacije, trebala bi postati nova zračna baza Sjevernoatlantske alijanse (NATO), na oduševljenje bivših pilota iz ove države koji čeznu da ponovo čuju buku motora, prenose agencije.

Albanija je 2005. godine „penzionisala“ 225 MiG-ova sovjetske i kineske proizvodnje, a njen zračni prostor od 2009. kontroliraju NATO saveznice Italija i Grčka.

To je urodilo ekonomskim propadanjem okolice Kucove koja je za vrijeme komunizma bila poznata kao „Staljinovo“.

„Baza je prvi potpis NATO-a na zapadnom Balkanu jer će Kucovu pretvoriti u prvu zračnu bazu Saveza za ovu regiju“, kazala je albanska ministrica odbrane Olta Xhacka.

Gradili je politički zatvorenici

U prvu fazu radova NATO će uložiti više od 50 miliona eura (58 miliona američkih dolara) i Kucova će služiti kao baza za opskrbu, logistiku, obuku i vježbe, dodala je ministrica.

Albanija smatra kako zaslužuje transformaciju svoje stare baze kako bi doprinijela održavanju stabilnosti u regiji i mirovnim misijama NATO-a širom svijeta.

„Regija u cjelini je ušla u proces nepovratne euroatlantske integracije“, istaknula je Xhacka.

Bazu u Kucovi, koju su 50-ih godina prošlog stojeća gradili politički zatvorenici, osmislili su sovjetski inženjeri koji su ispod zračne piste uskladištili dinamit kako bi je raznijeli u slučaju da padne u neprijateljske ruke.

Baza se nalazi na lokaciji koja cijele godine ima jako dobre vremenske prilike.

Izvor: Agencije