Albanski ministar: Nema ‘mini Schengena’ bez Kosova

Gent Cakaj kaže da će se Albanija povući iz inicijative za stvaranje 'mini Schengena' ako joj ne pristupi Kosovo (EPA)

Ministar za evropska pitanja i međunarodne odnose Albanije Gent Cakaj izjavio je da će se Albanija povući iz inicijative za stvaranje “mini Schengena” ako njoj ne pristupi Kosovo.

“Premijer [Albanije Edi] Rama je imao suštinski uvjet o kom se ne može pregovarati – Albanija će se odmah povući ukoliko se Kosovo isključi iz ove saradnje. Upućen je poziv trima drugim državama – Kosovu, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini – da se pridruže ovoj inicijativi”, rekao je on, prenosi Fena, pozivajući se na Koha.net.

Osim Cakaja, mogućnost stvaranja “mini Schengena” bez Kosova ranije je odbacio i otpravnik poslova Kosova u Albaniji Syle Ukshini.

“O tim stvarima razgovarali smo na Vijeću za regionalnu saradnju (RCC). Ukoliko se dogodi ‘mini Schengen’, sve zemlje će u njemu biti, bez izuzetka. Čak i ako bi jedna zemlja htjela isključi drugu zemlju, to se ne može dogoditi. Budite sigurni”, kazao je on.

Poziv svim zemljama šestorke

Prilikom prvog spominjanja inicijative za zajedničku ekonomsku uniju između zemalja Zapadnog Balkana, tadašnji premijer Kosova Isa Mustafa je odbacio mogućnost da Kosovo bude dio te inicijative, pošto je to “u suprotnosti, posebno s ekonomskim, interesima Kosova”.

Agencija podsjeća da je tokom trilateralnog sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva i premijera Albanije Edija Rame, održanog početkom oktobra u Novom Sadu, potpisana Deklaracija o nemjerama za uspostavljanje “mini Schengena”.

Tada su pozvane i ostale zemlje balkanske šestorke, koja uključuje Kosovo, da im se pridruže.

Izvor: Agencije