Albanski glasovi mogli bi izabrati makedonskog predsjednika

Istraživanja pokazuju da je Pendarovski u blagoj prednosti u odnosu na kandidatkinju VMRO-DPMNE-a (EPA)

Kandidat vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza Makedonije i Demokratske unije za integracije za predsjednika Republike Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski u blagoj je prednosti s 27,2 posto glasova u odnosu na kandidatkinju opozicijskog VMRO-DPMNE-a Gordanu Siljanovsku-Davkovu (23,5 posto).

To je rezultat istraživanja koje su proveli Makedonski centar za međunarodnu saradnju (MCMS) i Insitut za demokratiju (IDSCS), na zahtjev televizije Telma.

Podaci pokazuju i da kandidata opozicijskih stranaka u Sjevernoj Makedoniji (Alijansa za Albance i BESA) Blerima Reku podržava 11 posto ukupnog broja ispitanih, prenosi agencija MIA.

Za razliku od prvog istraživanja koje su proveli MCMS i IDSCS, Pendarovski je povećao prednost u odnosu na drugoplasiranu Siljanovsku-Davkovu s 2,6 na 3,7 posto.

Rezultati istraživanja pokazuju da Siljanovska-Davkova ima veću podršku kod etničkih Makedonaca (32,6 posto) u odnosu na koalicijskog kandidata SDSM-DUI (28,6 posto).

Prvi krug 21. aprila

Pendarovski ima znatno veću podršku kod etničkih Albanaca (20,5 posto), dok kandidatkinja VMRO-DPMNE-a ima podršku samo 0,4 posto makedonskih Albanaca.

Najveći dio etničkih Albanaca, prema tom istraživanju, glasat će za Reku, i to 41,6 posto ispitanika.

Većina ispitanika, odnosno 68 posto, izaći će na predstojeće izbore, dok manje od četvrtine neće.

Većina etničkih Makedonaca (71 posto) i etničkih Albanaca (63,3 posto) izaći će na izbore.

Prvi krug šestih predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji bit će održan 21. aprila.

Ako nijedan od kandidata ne osvoji 50 posto plus jedan glas od ukupno upisanih na biračkom spisku, drugi krug izbora bit će održan 5. maja.

Izvor: Agencije