Albanski DUI istupio iz Vlade Makedonije

Demokratska unija za integraciju, najveća stranka koja predstavlja Albance u Makedoniji i ključni partner vladajuće koalicije, u četvrtak navečer je objavila kako se povlači iz Vlade, javljaju agencije.

Ovaj potez desio se sedmicu prije raspuštanja makedonskog Parlamenta uoči prijevremenih izbora u Makedoniji, navodi makedonska novinska agencija MIA.

“Predsjedništvo partije je ovlastilo predsjednika Alija Ahmetija da donese odluke o našim budućim koracima. DUI također objavljuje lokalnoj i međunarodnoj javnosti kako će u narednim danima ponovo analizirati svoje stavove”, objavio je preko društvenih mreža Artan Grubi, član Parlamenta i prvi Ahmetijev savjetnik.

Kako navodi MIA, naredni potezi makedonskog Parlamenta i dalje su nejasni.

Grubijeva izjava ukazuje kako će se ministri povući iz Vlade.

Malo vremena za dogovor

Smatra se da je Vlada dala ostavku ukoliko premijer predloži smjenu trećine njenih članova.

U ovom slučaju, DUI ima dovoljno članova u Vladi da donese njenu ostavku i vremena je malo da Parlament do 7. aprila pokuša oformiti novi kabinet.

Vladajućoj partiji VMRO-DPMNE nedostaju dva glasa da može formirati vladu, a dogovor o novoj koalicijskoj vladi s DUI-jem ili manjom albanskom partijom DPA, ili pak dogovor DUI-ja, DPA-a i najveće opozicijske partije, Socijaldemokratskog svazea Makedonije, tražio bi više vremena za dogovor s državnim predsjednikom.

Aktuelna Vlada je formirana kao dio političkog dogovora prošlog ljeta i trebala je djelovati samo 100 dana prije izbora, s tehničkim premijerom i nekoliko uključenih zvaničnika SDSM-a, koji su trebali upravljati i nadgledati odjele važne za organiziranje izbora, navodi MIA.

No, mandat Vlade je produžen, jer je datum održavanja izbora pomjeren sa prvobitnog 24. aprila na 5. juni.

Izvor: Agencije