Oglasi

Albanske stranke u S. Makedoniji protiv 'mini Schengena'

Albanske stranke protive se inicijativi, navodeći uvjete da bi bila prihvatljiva, a prvi je da Kosovo bude u njoj.
Edi Rama, Aleksandar Vučić, Zoran ZaevIz albanske vladajuće stranke DUI navode četiri uvjeta da bi inicijativa za tzv. mali Schengen bila prihvatljivaTanjug/Tanja Valić - Arhiva

Albanske stranke u Sjevernoj Makedoniji protive se inicijativi za "mini Schengen" ako u njoj nije Kosovo, prenosi agencija Tanjug od TV21 iz Skoplja.

Iz albanske vladajuće stranke u toj zemlji, DUI, kažu da je nužno da budu ispunjena četiri uvjeta da bi ta inicijativa bila prihvatljiva.

"Potrebno je da bude obuhvaćeno svih šest zemalja zapadnog Balkana, da budu dio europskih regionalnih inicijativa, da postoje potpora i prisustvo Europske unije na ovim forumima, kao i SAD-a na susretima o "malom Schengenu", kaže zamjenik premijera Sjeverne Makedonije i dužnosnik DUI-ja Bujar Osmani.

'Ruski utjecaj'

Iz oporbene albanske stranke u Sjevernoj Makedoniji, Alijanse za Albance, smatraju da je ideja o formiranju "mini Schengena" "ruski utjecaj".

"Inicijativa za regionalnu suradnju za Alijansu za Albance podrazumijeva i Kosovo i to treba biti jasno i Albaniji. Alijansa za Albance čini sve kako bi uklonila ruski utjecaj, koji nam dolazi u formi 'mini Schengena' iz Srbije", izjavio je Bujare Abazi iz Alijanse za Albance.

Skender Rexhepi-Zejd iz Alternative kaže kako državni vrh Kosova i Albanije trebaju razmišljati o nacionalnoj suradnji.

"Prije nego što razmišljaju o regionalnoj i susjedskoj suradnji ili razvoju trebaju razmišljati o našoj bratskoj i nacionalnoj suradnji. Mi kao politički subjekt smatramo da državni vrh Albanije i Kosova trebaju koordinirati svoje stavove u vezi s 'mini Schengenom'", istaknuo je Rexhepi-Zejd.

'Nepravedna forma'

I Pokret Besa ima stav da ne može postojati "mini Schengen" bez Kosova, dodajući da to ne osigurava dugoročnost i da je nepravedno.

"Mislim da je riječ o nepravednoj formi koja ne jamči dugoročnost. Ne može neko u 2019. planirati balkanski 'mini Schengen' bez Kosova kao dijela", rekao je Arjanit Hoxha iz Pokreta Besa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.