Albanska opozicija negira da troši novac iz ruskih fondova

Lulzim Basha
Lulzim Basha je poručio da Edi Rama mora otići s vlasti kako bi se oslobodila Albanija (EPA)

Albansko tužilaštvo saopštilo je da je ispitalo čelnike opozicione Demokratske stranke o sumnjivom trošenju 650.000 dolara u inostranstvu tokom parlamentarnih izbora pre dve godine.

Demokratska stranka je negirala optužbe tužioca da troši novac koji su dobili iz tajnih fondova iz ruskih izvora.

U saopštenju tužilaštva se navodi da su čelnik demokrata Ljuljzim Baša i još trojica političara ispitivani o tome zašto njihova stranka nije prijavila novac potrošen u SAD-u i Škotskoj.

Basha negira kršenje zakona

Baša je negirao da prekršio bilo koji zakon, rekavši da odgovori zvaničnika iz SAD-a i Velike Britanije “dokazuju da Demokratska stranka i njeni čelnici nisu prekršili bilo koji zakon”.

Američki magazin Mader Džouns objavio je da su albanske demokrate dobile novac iz ruskih izvora preko američkog lobiste Nika Muzina, koga, navodno, plaća kompanija Biniata trejd, povezana s Rusijom.

Demokrate su odbacile te tvrdnje.

Demokratska stranka je pre mesec donela odluku da napusti parlament, vrati mandate zbog navoda o korupciji i neefikasnosti vlade.

Zajedno sa drugim opozicionim strankama demokrate već mesecima organizuju demonstracije protiv vlasti u Albaniji, tražeći vanredne parlamentarne izbore.

Izvor: Agencije