Albanija: Stranka Edija Rame pobijedila u 57 od 61 općine

Albanija, Izbori
Ambasada SAD-a navodi da su albanski narod i oni koji su sudjelovali na izborima iskoristili demokratsko pravo na miran način (EPA)

Nakon prebrojavanja svih glasova na lokalnim izborima u Albaniji, u 57 od ukupno 61 albanske općine pobijedili su načelnici i odborničke liste vladajuće Socijalističke stranke premijera Edija Rame.

Jedina općina u kojoj nije izabran načelnik Socijalističke stranke je Finiki, gdje je izabran kandidat iz manjinske grčke stranke MEGA, pišu makedonski mediji.

Sigurno je da će u prijestolnici Tirani aktualni gradonačelnik iz Ramine stranke dobiti drugi mandat.

Na izborima nije sudjelovala najveća oporbena Demokratska stranka Lulzima Bashe, koja je pozvala na bojkot izbornog procesa.

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva, od ukupno upisanih 3.464.328 birača s pravom glasa, na birališta je izašlo 771.863 birača, ili 21,6 posto, što je najniža izlaznost do sada u toj zemlji od uvođenja višestranačja.

Pozivi na prevazilaženje krize

Glasnogovornica visoke povjerenice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Maja Kocijančič izjavila je da su lokalni izbori u Albaniji održani u atmosferi političke podjele, ali na miran i regularan način.

Kocijančič je ponovila poziv političkim strankama da se hitno angažiraju u prevazilaženju krize, prenosi Tanjug.

“Novoizabrani lokalni organi sada trebaju biti u stanju raditi u skladu s ustavnim ovlastima i u interesu građana zemlje. Kao što uvijek pozivamo, vlast i oporba moraju pokazati političku zrelost i hitno se uključiti u konstruktivan dijalog o prevazilaženju aktualne političke situacije”, navela je Kocijančić, a prenosi makedonski portal a1on.

Šefica promatračke misije OESS-a pozvala je političke aktere da rade u interesu svih građana, a ne samo u interesu onih koji ih podržavaju.

Takođe, američko veleposlanstvo u Tirani pozdravilo je ocjene promatračke misije OESS-a u toj zemlji povodom lokalnih izbora prošle nedjelje, ocijenivši da su provedeni generalno mirno i na regularan način.

‘Politički grč i polarizacija’

“Slažemo se da su politički grč i polarizacija doprinijeli da birači nemaju kompletan izbor. I pored prepreka, albanski narod i oni koji su sudjelovali na izborima i oni koji su bili suzdržani iskoristili su svoje demokratsko pravo na miran način”, navodi se u priopćenju veleposlanstva SAD-a u Albaniji.

Američko veleposlanstvo je pozvalo sve političke lidere da poštuju pravnu državu, da rade u institucijama i da otvore put albanskoj demokraciji.

“Oni koji žele osporiti rezultat na izborima mogu to očekivati od strane Ustavnog suda, za kojeg se nadamo da će biti uskoro formiran, sastavljen od sudaca koji su prošli rigorozni proces izbora. Kao i uvijek, SAD je zajedno s albanskim narodom kao prijatelj, partner i saveznik”, zaključuje se u priopćenju američkog veleposlanstva u Albaniji.

Izvor: Agencije