Oglasi

Albanija rasprodaje prastare MiG-ove za 10.000 eura

Muzeji, škole i kolekcionari zainteresovani su da kupe MiG-ove, koje vojska prodaje zbog usklađivanja s NATO-ovim standardima.
Albanija će nekoliko MiG-ova zadržati u svojim muzejimaEPA

Tri decenije posle pada komunizma Albanija je odlučila da se reši starih aviona sovjetske i kineske proizvodnje, tako da se jedan MiG može kupiti za samo 10.000 evra.

Albanski MiG-ovi 17, 19, i 21 odavno su otpisani, prenosi Poslovni dnevnik.

"Usklađujemo svoje naoružanje sa NATO-ovim standardima", izjavio je načelnik generalštaba Bardil Kolčaku.

"Kad je reč o MiG-ovima, osim nostalgije, zbog čega ćemo ih nekoliko zadržati u svojim muzejima, ostale nudimo na prodaju", dodao je Kolčaku.

Nameru da tim vazduhoplovnim relikvijama pruže novi dom iskazali su muzeji, škole i kolekcionari, prenosi Poslovni dnevnik.

Kada je Albanija prvi put najavila mogućnost prodaje aviona, vladi su stigli zahtevi muzeja vazduhoplovstva u Francuskoj i škole letenja u Njemačkoj.

Prodaje do danas nisu realizovane zbog birokratskih razloga i papirologije.

Među najstarijima kineski MiG-ovi

Na listi čekanja ima i pojedinaca, entuzijasta i zaljubljenika u avione, uključujući francuskog preduzetnika Žilijana Roša, koji bi MiG smjestio u svoj vrt.

"Nije jednostavno nabaviti takav avion jer ih je većina uništena, a ne sačuvana kao u Albaniji", rekao je Roš.

On je izrazio interesovanje za jedan od najstarijih modela, MiG-15 kineske proizvodnje. Početna cena mu je jedva 10.000 evra.

Na ogoljenoj padini na severu Albanije smešten je portal u albansku komunističku prošlost. Ukopana u srcu planine, iza masivnih čeličnih vrata skrivena je vazdušna baza.

U tih 600 metara planinskih tunela nekada je sve vrvelo vojničkim životom, ali sada je vazdušna baza Đader skladište desetina zastarelih MiG-ova, koji u tami skupljaju prašinu.

Kao i 7.000 betonskih bunkera načičkanih širom zemlje, vazdušna baza Đader svojim spletom tunela bila je dio plana diktatora Envera Hodže da utvrdi državu u strahu od strane invazije.

Iako se odavno ne koristi, baza je i dalje zatvorena za javnost.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.