Albanija: Pritvor zbog planiranja atentata na političara

Potrebno je da relevantne institucije pronađu odgovorne, kaže Rama (Anadolija)

Sud za teška krivična djela u Tirani odredio je pritvor jednom osumnjičenom nakon saslušanja održanog iza zatvorenih vrata u slučaju navodnog planiranja atentata na parlamentarca Toma Doshija.

Albanski sud je saopćio da se Durim Bami sumnjiči za pokušaj ubistva te da će u pritvoru ostati do okončanja istrage.

Bami je 3. marta priveden na graničnom prelazu Hani Hotit u Skadru, a priznao je da je angažovan da ubije Doshija, prenosi Anadolija.

Videosnimak, koji je snimio Doshi, a na kojem se pojavljuje Bami, bit će korišten kao dokazni materijal. 

Saslušan Rama

Ranije u petak, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Skupštine Albanije Ilir Meta i ministar unutrašnjih poslova Samir Tahiri saslušani su u Tužilaštvu za teška krivična djela.

Premijer Rama je nakon saslušanja novinarima kazao da je Tužilaštvo pozvalo na saslušanje nekoliko osoba kako bi se rasvijetlio slučaj. Naglasio je kako je vrlo značajno da odgovorni budu pronađeni, prenosi Anadolija.

“Prošlo je vrijeme kada je Vlada Albanije koristila Tužilaštvo kao hranu za pse. Nadam se današnje saslušanje pokazuje napore Tužilaštva da istraži ovaj prljavi događaj.

Javnost pažljivo prati cijeli slučaj. Ovdje postoje ljudi koji nisu iskreni. Albancima je dosta retorike i potrebno je da relevantne institucije pronađu odgovorne”, rekao je Rama.

Meta je izjavio da je uvijek spreman da pomogne istrazi u vezi sa ovim događajem, napominjući da sve treba biti provedeno na transparentan način.

Doshijeve kritike Rami

“Tužilaštvo me nije direktno okrivilo i uvijek sam na raspolaganju za sve pravosudne organe. Isto tako, spreman sam da se suočim i sa zastupnikom Doshijem i bivšim premijerom Salijem Berishom, koji me optužuju”, kazao je Meta.

Tahiri je izjavio da je na saslušanju kazao sve što zna kako bi se provela transparentna istraga u vezi sa ovim slučajem.

Albansko tužilaštvo pozvalo je u četvrtak nekoliko zvaničnika, među kojima je i aktuelni albanski premijer, a u vezi s tvrdnjama o atentatu na zastupnika iz redova Ramine Socijalističke partije Toma Doshija, koji je izbačen iz stranke.

Doshi, koji je nakon izbacivanja iz Socijalističke partije Albanije upućivao teške kritike na račun premijera Rame, iznio je tvrdnje kako predsjedavajući albanskog Parlamenta Ilir Meta namjerava naručiti njegovo ubistvo.

Na osnovu tih tvrdnji, albansko Tužilaštvo je pozvalo Doshija da da izjavu. Nakon toga su pozvani Rama, predsjedavajući Parlamenta, ministar unutrašnjih poslova, bivši premijer Sali Berisha te dva zastupnika i dva tužioca.

Izvor: Agencije