Oglasi

Albanija pooštrila kazne za ubistvo i osvetu

Tirana je uvela strožije zatvorske kazne u nastojanju da suzbije krvnu osvetu, nasilje i ilegalno posjedovanje oružja.
Minimalna kazna za ubistvo povećava sa 25 na 38 godina zatvora, a za ilegalno posjedovanje oružja sa sedam na 15 godina zatvoraEPA - Arhiva

Vlada Albanije je uvela strožije kazne za počinitelje ubistava i drugih teških zločina u nastojanju da suzbije krvnu osvetu, nasilje i široko rasprostranjeno ilegalno posjedovanje oružja, prenosi Tanjug.

Albanski ministar pravde Eduard Halimi objelodanio je nove propise, u skladu sa kojima se minimalna kazna za ubistvo povećava sa 25 na 38 godina zatvora, a za ilegalno posjedovanje oružja sa sedam na 15 godina zatvora, u oba slučaja bez prava na podnošenje zahtjeva za izdržavanje uslovne kazne.

Ozbiljne povrede

Nasilje u kojem je došlo do ozbiljnih povreda nosi kaznu od 20 godina do doživotnog zatvora, u poređenju sa sadašnjom kaznom od pet godina zatvora, prenijela je agencija AP.

Albanski Parlament je odobrio pooštravanje kazni u maju.

Visoka stopa kriminaliteta u Albaniji predstavlja veliku zabrinutost pred opće izbore 23. juna, za šta se često optužuje široko rasprostranjeno ilegalno posjedovanje oružja, čemu je doprinijela narodna pobuna 1997. godine, kada su opljačkane prodavnice oružja.

Izvor: Agencije
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.