Albanija očekuje regularne izbore na putu prema EU

Ankete daju malo prednost Raminoj stranci (EPA)

Parlamentarni izbori u Albaniji u nedjelju mogli bi prekinuti dugu tradiciju izbora obilježenih prijevarama, nasiljem i osporavanjima, što bi bila važna prekretnica na putu prema članstvu u Europskoj uniji, prenose agencije.

Socijalistička stranka premijera Edija Rame (52) i Demokratska stranka (desnica) Lulzima Bashe (43) gotovo su izjednačene, s time da ankete premijeru daju malu prednost.

Godine 2009. socijalistička oporba tvrdila je da je na izborima bilo varanja i njezini pristaše mjesecima su prosvjedovali na ulicama. Troje ih je 2011. ubijeno.

Nakon izbora 2013. godine, premda je priznala poraz, desnica i njezin vođa Sali Berisha bojkotirali su rad parlamenta, gdje su se četiri godine izmjenjivale uvrede i verbalno nasilje umjesto demokratskih rasprava.

‘Obožavatelj’ Donalda Trumpa

Sve do svibnja ove godine, novi vođa desnice Lulzim Basha, obožavatelj Donalda Trumpa, prijetio je da će bojkotirati izbore.

Takva retorika je i dalje živa. “Edi Rama je podržavao šačicu ljudi koji (…) drže ekonomiju u svojim rukama, kao i šačicu kriminalaca koji su prigrabili vlast i učinili od Albanije skladište droge”, rekao je Basha za France Presse.

“Nikada ne odgovaram svojim protivnicima jezikom koji mi je stran”, rekao je Edi Rama. “On je vođa oporbe koja nije spremna za izazov vladanja zemljom i to je sve…”

Na jednom skupu za Bashu je kazao da je poput “lubenice koju treba otvoriti da bi se vidjelo je li zrela ili ne.”

No osim toga, predizborna kampanja bila je “prva u kojoj su dvije najveće stranke praktički položile oružje”, ocijenio je politolog Skender Minxhozi.

Na ulicama “nije bilo velikih transparenata, plakata, zastava”, dodaje. Niti uvreda.

Moguća velika koalicija

Drugi analitičar, Ardian Civici mogao bi se čak kladiti na “veliku koaliciju Socijalističke stranke i Demokratske stranke”. To bi im omogućilo da istisnu Socijalistički pokret za integraciju predsjednika Ilira Mete (48), izabranog 28. travnja, vještog političkog mešetara koji već deset godina profitira na tome što pruža potporu malo jednoj malo drugoj strani.

Osim osobnih animoziteta, te stranke, po Civiciju, slažu se oko bitnog: “otvaranja pregovora o pristupanju Europskoj uniji”.

Po Rami, “većina i oporba tražit će zajedno nakon izbora otvaranje pregovora s EU-om.”

Novu vladu očekuje golema zadaća. Premda Rama postavlja kao cilj rast “veći od pet posto”, Albanija je i dalje jedna od najsiromašnijih zemalja u Europi, s prosječnom mjesečnom plaćom od 340 eura. Zemlju napuštaju mladi bježeći od nezaposlenosti: 2,9 milijuna Albanaca živi u zemlji, a 1,2 milijuna u inozemstvu, što je svjetski rekord.

EU kao dugoročna perspektiva

Albanija je kandidat za članstvo od 2014. godine, no Europska unija tek je dugoročna perspektiva. U posljeddnjem izvješću, Komisija je kritizirala “sporo i neučinkovito” pravosuđe gdje “prevladava korupcija” i “mali broj presuda za organizirani kriminal”. 

Rama je, međutim, uvjeren da će reforma pravosuđa dati “dobre rezultate”, iako će trebati “dobrih desetak godina” da bi albansko pravosuđe odgovaralo europskim normama.

“Stati na kraj korupciji, čak ni Francuska nije u tome uspjela”, ali reforma koja je u tijeku “smanjit će je na prihvatljivu razinu”, rekao je. Treba također uvjeriti strance da su vlasti odlučne u borbi protiv kanabisa.

Albanci na izborima u nedjelju biraju 140 zastupnika. Izbore će pratiti 3.000 promatrača, uključujući 300 stranih.

Izvor: Agencije