Albanija: Akcija spašavanja medvjeda

U Albaniji traje akcija spašavanja medvjeda koji privatne osobe drže u neprimjerenim uvjetima. Dosad su aktivisti za zaštitu životinja u saradnji s tamošnjim vlastima oduzeli pet medvjeda, a smještaj trebaju pronaći za još pedesetak. Problem je nedostatak kapaciteta, pa se životinje privremeno šalju u utočište na Kosovo. 

Medvjedica Luna donedavno je služila kao atrakcija za privlačenje posjetilaca u restoran na jugu Albanije. Oni koji su je smjestilii u kavez kažu da su je tu držali iz ljubavi.

“Nije mi do zarade, i ja sam veoma vezana za ovog medvjeda”, kaže menadžerica restorana Natasha Lamaj.

Zahvaljujući volonterima organizacije “Četiri šape” i podršci albanskih vlasti, Luna i još četiri medveda oduzeti su vlasnicima restorana. Stručnjaci kažu da su životinje držane u veoma lošim uvjetima, ali da će se njihovo stanje postepeno poboljšavati.

U sličnim uvjetima držan je i medvjed Tomi, koji je u utočište za medvjede na Kosovu doveden iz Albanije. Dok je bio u kavezu jednog restorana, posjetioci su mu redovno davali alkoholna pića.      

Potrebna izgradnja novog utočišta

Menadžer utočišta za medvjede Afrim Mahmuti objašnjava s kakvim se sve stvarima susreće u poslu.

“Prošle nedelje smo spasili dva medveda, Jetu i Ljunu, oni se privremeno nalaze u zoološkom vrtu u Tirani. Mi pripremamo mesto za njih, ali ovaj problem u Albaniji je velik. Više od 50 medveda je u zatočeništvu, a ni mi nemamo više kapaciteta da ih smestimo u utočište.” “Ideja je da se izgradi još jedno utočište u Albaniji poput ovog na Kosovu”, dodaje.

Većina štićenika prvi put gazi po travi. Kod nekih životinja traume su ostavile trajne posljedice.      

“Pokušavamo smanjiti neprirodno ponašanje životinja. Kod nekih životinja ima pozitivnih rezultata, ali su kod nekih psihičke traume preduboke. Uslovi u kojima žive su veoma dobri, hrana je dobra i imaju potrebni mir“, pojašnjava Mahmuti.  

Aktivisti za zaštitu životinja nadaju se da će albanska vlada finansirati izgradnju novog utočišta kako bi se spasilo još 50 medvjeda koji se i dalje drže po kavezima lokalnih restorana. Ono što je najvažnije, kažu stručnjaci, jest da medvjedi budu vraćeni životu i miru u planinama, gdje i pripadaju.

Izvor: Al Jazeera