Albanci spremni ići i na Sud za sportsku arbitražu

Armando Duka: Mi smo samo htjeli igrati nogomet, a osjetili smo mržnju 30.000 ljudi (Anadolija)

Nogometni savez Albanije najavio je kako će uložiti žalbu na kaznu Evropske nogometne asocijacije povodom prekinute utakmice kvalifikacija Evropskog prvenstva 2016. sa Srbijom i da je u slučaju odbijanja žalbe spreman obratiti se Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, prenosi agencija Tanjug.

Albanci smatraju kako su oštećeni odlukom UEFA-e da prekinuti meč bude registriran 3:0 za Srbiju i da moraju platiti 100.000 eura, tvrdeći da su njihove reprezentativce fizički napali navijači Srbije i službenici osiguranja na stadionu Partizana u Beogradu 14. oktobra.

“Kazna je nepravedna i nerazmjerna događanjima na stadionu. Trenutno čekamo da u narednih 10 do 14 dana dobijemo zvaničnu dokumentaciju od UEFA-e, a onda ćemo uputiti zvaničnu žalbu. Nepravedno smo kažnjeni i veoma razočarani, jer UEFA nije uzela u obzir nasilničko i rasističko ponašanje navijača Srbije”, izjavio je predsjednik FShF-a Albanije Armand Duka.

Organizacija potpuni promašaj

On je izrazio zabrinutost zbog prisustva na terenu huligana Ivana Bogdanova, koji je nedavno pušten iz zatvora nakon služenja kazne zbog poticanja nereda na utakmici Italija – Srbija 2010. godine u Ðenovi.

“Ovo je ponovljena priča. U Ðenovi su bili neredi kada su igrali Italija i Srbija, a svi znaju šta se dogodilo i na utakmici mladih reprezentacija Srbije i Engleske u Kruševcu. Bogdanov je vođa njihovih navijača i on je odgovoran za incidente, a slobodno se kretao po terenu i UEFA je dobila tu informaciju”, kazao je, između ostalog, Duka.

On je naveo kako im je rečeno kako će za osiguranje meča u Beogradu biti angažirano 4.000 policajaca i 947 redara.

“Organizacija utakmice bila je potpuni promašaj. Mi smo samo htjeli igrati nogomet, a osjetili smo mržnju 30.000 ljudi. Plašili smo se i za naše živote”, rekao je Duka.

Disciplinska komisija UEFA-e registrirala je 24. oktobra prekinutu utakmicu između Srbije i Albanije službenim rezultatom 3:0 u korist Srbije, ali je istovremeno srbijansku selekciju kaznila oduzimanjem tri boda u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Bespilotna letjelica iznad stadiona

Također, Srbija će naredne dvije utakmice kao domaćin u kvalifikacijama igrati bez prisustva publike, dok su dva nacionalna saveza kažnjena i novčano sa po 100.000 eura.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je 14. oktobra pred kraj prvog poluvremena, kada se iznad terena stadiona Partizana pojavila bespilotna letjelica (drone) sa zastavom “velike Albanije”, nakon čega su uslijedili incidenti.

Susret je prekinut pri rezultatu 0:0.

Izvor: Agencije