Oglasi

Albanci nisu zauzeli Gazivode, Vučić naredio borbenu pripravnost

Predsjednik odbora Skupštine Srbije za Kosovo Milovan Drecun izjavio da specijalne jedinice kosovske policije nisu zauzele akumulaciono jezero Gazivode.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene pripravnosti, prenosi Tanjug pozivajući se na informacije iz Kabineta predsjednika, koji je i vrhovni zapovjednik vojske te države.

Ranije je objavljeno da su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU raspoređeni prijepodne u neposrednoj blizini brane i umjetnog jezera Gazivode na granici Kosova i Srbije.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić na konferenciji za medije rekao je da su "specijalne jedinice albanske policije naoružane do zuba, napale i zauzele jezero Gazivode kako bi obezbedile [kosovskom predsjedniku Hashimu] Thaciju da poseti Gazivode".

"Samo da bi on mogao da se slika i voza čamcem, uhapsili su sve Srbe, vezivali, sa jednim ciljem - da zaplaše srpski narod. Albanske paravojne formacije nemaju pravo da budu na severu Kosova. Ovo se desilo na očigled cele međunarodne zajednice. Srbija je upozorila sve u Prištini i međunarodnoj zajednici da neće tolerisati nasilje", kazao je on.

Povlačenje jedinica

Predsjednik odbora Skupštine Srbije za Kosovo Milovan Drecun rekao je za Radioteleviziju Srbije (RTS) kako u subotu nije došlo do zauzimanja jezera Gazivode.

On je naveo kako specijalne jedinice kosovske policije nisu zauzele akumulaciono jezero, već da samo osiguravaju trasu kojom treba proći delegacija na čelu sa predsjednikom Kosova Thacijem.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović izjavio je za RTS da su se kosovske specijalne jedinice povukle sa vještačkog jezera Gazivode.

„Jedinice ROSU su se povukle, trenutno je mirno“, rekao je Vulović za RTS nešto posle 14:00 sati.

Na pitanje da li je tačno da se kosovski predsjednik Thaci provozao čamcem po jezeru, Vulović je rekao da se nije ni provozao, već da se „krio u priobalju“. On je dodao i da je važno kako niko nije povrijeđen, a ni uhapšen.

"Fantomke i duge cijevi"

Beogradski mediji ranije su prenijeli kako je 60 naoružanih pripadnika ROSU "upalo i preuzelo jezero Gazivode sa fantomkama i dugim cijevima", a pojavili su se i navodi kako su radnici koji su se zatekli tamo "vezivani".

Drugi mediji su naveli kako su pripadnici ROSU-a ušli u Centar za ekologiju i razvoj sporta, u neposrednoj blizini hidroelektrane.

Besim Hoti, zamjenik zapovjednika Policije Kosova za sjever, u izjavi za Radio Slobodna Evropa odbacio je tvrdnje zvaničnika Srbije o zauzimanju umjetnog jezera i hidroelektrane Gazivode, kao i o navodnim hapšenjima.

Rekao je da je u tom dijelu samo u toku "jedna posjeta", ali dodao da zasad nema više informacija.

Vučićeva naredba za stavljanje vojske u stanje naviše borbene pripravnosti prenesena je načelniku Generalštaba Vojske Srbije, prenose agencije.

I policija u pripravnosti

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naredio je direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti, saopćio je MUP Srbije.

"Povodom napada Albanaca na sever Kosova i Metohije i hapšenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo krivično delo, naložio sam direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti", ističe se u saopćenju ministra.

Dodaje se da će Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviti pratiti razvoj situacije i preduzeti sve mjere koje država bude naredila.

Glavni glasnogovornik KFOR-a Vincenzo Grasso izjavio je danas za Tanjug da ta misija još nema informacija o tome da su pripadnici ROSU-a ušli na sjever Kosova, u neposrednu blizinu hidroelektrane Gazivode.  On je za novinsku agenciju iz Srbije rekao da je u toku provjera tačnosti takvih informacija i da se situacija nadzire.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.