Oglasi

Albanac u elitnom fudbalu Srbije nakon tri decenije

Iljasa Zulfiu, 19-godišnji igrač Radnika iz Surdulice, marljivo trenira, a debi u Superligi imao je protiv Zvezde na Marakani.
Zulfiu na terenu Radnika u Surdulici: Nada se kako će narednog mjeseca potpisati prvi profesionalni ugovorAgon Islami/ Al Jazeera

Prošle su otprilike tri decenije otkada se igrači albanske nacionalne pripadnosti nisu takmičili u nogometaškim ligama Srbije. Međutim, od ulaska FK Radnik iz Surdulice u Superligu, ova višedecenijska 'tradicija' je prekinuta.

Naime, radi se o Iljasu Zlfiu, 19-godišnjem nogometašu, rođenom u selu Miratovac (opština Preševo), nadomak granice sa Makedonijom, a koji je uspješno debitovao u Superligi Srbije. Zulfiu i FK Radnik iz Surdulice pridružili su se albanskim legendama u Srbiji. Iako u sasvim novim okolnostima, Zulfiu postaje sve popularniji Albanac u nogometu Srbije.

Tokom naše posjete klubu u Surdulici uvjerili smo se da se radi o veoma ozbiljnoj ekipi, u kojoj preovladava visok stepen rada i zalaganja.

Na ulazu sreli smo Marka Markovića, generalnog direktora Radnika koji nas je upoznao sa razvojem kluba od osnivanja i njegovom tradicijom dužom od jednog vijeka.

Bez sumnje, naše novinarsko interesovanje bilo je da sretnemo Zulfiua kako bi se bliže upoznali sa njegovim učešćem i takmičenju u elitnoj ligi fudbala Srbije, o njegovom tretmanu i reakcijama navijača protivničkih ekipa tokom takmičenja.

Iako je na direktorsku funkciju stupio prije samo šest mjeseci, Marković ističe da je albanskog fudbalera upoznao ranije i da ima samo lijepe riječi o njegovom ponašanju sa saigračima, kao i sa stručnim štabom kluba.

Surdulica velika kuća za fudbalere Albance

„Fudbaler Iljasa Zulfiu je Fudbalski klub Radnik prihvatio jako dobro, kao mladog fudbalera i sportistu kome predstoji dobra sportska karijera. Kada je Iljasa došao kod nas prvo je igrao u rangu mlađih igrača, međutim brzo smo uočili da se radi o igraču velikog talenta i nadarenih veština. Ovo mu je sada već treća sezona u našem klubu i stalno napreduje u kvalitetu i odličnim utakmicama. Tokom takmičenja na prethodnoj sezoni, pozajmili smo ga fudbalskom klubu u Soko Banji, međutim tokom njegovih nastupa istinskog golgetera odlučili smo da ga ponovo vratimo da igra za naš klub i to na prvoj ekipi“, objašnjava generalni direktor FK Radnik.

Marković: U Surdulici nikada nismo imali problema na nacionalnoj osnoviAgon Islami/ Al Jazeera

Upitan o tome kako je Iljasa prihvaćen u gradu, imajući u vidu da je prvi fudbaler albanske nacionalne pripadnosti, ne samo u ovoj sredini, nego uopšte na ovom rangu takmičenja nakon 27 godina, Marković ističe „da je Surdulica multietnička sredina i da nikada nije imalo problema međunacionalne prirode“, te da u ovom gradiću ima na desetke pekara čiji su vlasnici Albanci.

Trenutno Iljasa uživa fudbalsku stipendiju, dok se naredne godine očekuje potpisivanje profesionalnog ugovora.

Čist zrak pored šumovitih predjela i Vlasinsko jezero su posebne lijepe osobine Surdulice, male općine na jugu Srbije gdje se liječe pacijenti sa plućnim bolestima. Međutim, sada Surdulica nije prepoznatljiva samo po tome, nego i po svojoj nogometaškoj ekipi Radnik, osnovanoj 1926. godine, a koja sada uživa vrhunac zlatnog doba nastupima u Superligi Srbije.

Posebnost ovog kluba je u činjenici da ima mnogo igrača iz drugih sredina. Tokom naše posjete sreli smo i one koji su došli iz Afrike i drugih zemalja regiona.

Ovaj klub postao je privlačan i omiljen i mladim sportistima albanske pripadnosti. Začuđuje činjenica da se ovdje dešava nešto što nikome nije pošlo za rukom, a to je da u klubu igra šest Albanaca koji su napustili svoje klubove iz ranga Preševske doline (jug Srbije), a sada su u ekipama različitih uzrasta. Oni samo ne treniraju u ovom klubu, nego je ovaj grad i mjesto njihovog boravka, iako njihove kuće i mjesta u kojima žive nisu daleko od Surdulice. Menadžeri kluba ističu da pomno prate mlade Albance koji igraju nogomet po drugim klubovima nižeg ranga takmičenja.

Jaka građa i marljiv rad

Iljasa nam je rekao da je u toku posljednji trening pred odlazak za Beograd, gdje će se u subotu sastati sa ekipom iz Zemuna.

Vrijedi istaći da se on u ovom klubu takmiči već dvije godine, odnosno da mu je ovo treća sezona, a prvi nastup u Superligi bio je protiv Crvene zvezde u Beogradu.

„Imajući u vidu činjenicu da sam ja ovdje došao iz nižeg amaterskog ranga takmičenja na jugu Srbije, presretan sam i ponosan činjenicom da se sada takmičim za klub koji nastupa na srpskoj Superligi. Za pohvalu je to što sam se u ovom klubu rado prihvaćen -  i od igrača, i od stručnog štaba, i da ni u jednom trenutku nisam naišao na bilo kakav problem“, kaže Zulfiu.

Govori nam o velikom radu i uloženom trudu koji su krunisani dosadašnjim postignućima, ali i o velikim emocijama koje doživljava prilikom nastupa Superligi.

„Sve što sam do sada uradio jeste da postignem sebi postavljeni cilj, a to je potpisivanje profesionalnog ugovora, što sam uspio da postignem. Očekujemo da ćemo to krunisati 15. januara 2018. godine“, ističe mladi fudbaler.

Kyeremeh: Iljasa je i dobar igrač i dobar čovjekAgon Islami/ Al Jazeera

„Treniram skoro četiri sata dnevno, jer ovdje se radi mnogo i ulažu se veliki napori. Sa nama je tokom treninga i veliki broj navijača koji nas prate tokom svake utakmice i našeg okupljanja.“

Upitan da li je čuo neko uvredljivo skandiranje upućeno njemu, bilo od publike domaćina ili na gostovanjima, odgovara: „Nikada nisam naišao na takve provokacije, niti od strane naše niti publike protivničkih ekipa, i veoma sam zadovoljan sa tretmanom kojeg uživam tokom boravka u ovom gradu, u kome me svi pozdravljaju, gdje god me sretnu u Surdulici“.

Iljasa se pridružio prvoj ekipi Radnika januara ove godine, a njegov prvi nastup na ovom najvećem rangu takmičenja bila je utakmica protiv Crvene zvezde, na beogradskom stadionu Marakana. Odigrao je i nekoliko pripremnih utakmica protiv klubova iz zemalja regije kao što je Levski iz Sofije, Borac iz Banje Luke, kao i protiv nekoliko drugih ekipa iz Superlige Srbije.

Istinska podrška saigrača

Iljasaov saigrač Filip Ivanović već šest mjeseci igra za ovaj klub u koji je došao iz Aranđelovca.

„Iljasa je mlad i talentovan igrač koji ima svetlu perspektivu, pa je prirodno da FK Radnik ima velika očekivanja od njega. On je posvećen na svakom treningu i ima mnogo elemenata velikog fudbalera”, kaže Ivanović.

„Kako u gradu, tako i u samom klubu preovladava jako i istinsko dobro raspoloženje i nemamo nikakvih problema. Iljasa je dobro prihvaćen od svih u ovom klubu, a najvažnija stvar jeste da se naš klub dobro pozicionira među najvećim fudbalskim klubovima Srbije", kaže i dodaje kako "do sada nije bilo nijednog incidenta zbog toga što je Iljasa Albanac".

Kako smo naveli na početku, dio kluba je i jedan Afrikanac, Francis Kyeremeh iz Gane koji kaže da je Iljasa dobar kolega i prijatelj:

„Iljasa ne samo što je dobar dečko nego je i dobar igrač.“

Napori sarajevskog trenera

Na sami prvi pogled i susret vidi sa klub ima ambicioznog trenera jer je jedva izdvojio pet minuta za razgovor s nama, a došli smo na posljednji trening pred utakmicu protiv Zemuna. Radi se o treneru Simi Kruniću iz Sarajeva koji i od ranije zna albanske igrače, i to legendarnog Fadilja Vokrija.

Za Zulfiua kaže da je dobro prihvaćen u ekipi i „da je izvrstan dečko, sa velikim talentom“.

„Smatram da Iljasu predstoji dobra i svijetla perspektiva. Trenutno nije standardni igrač ekipe, međutim je sve bliže tom cilju. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je njegov prvi nastup u prvoj ekipi bio upravo protiv Crvene zvezde na Marakani, što je veoma značajna činjenica koja mnogo govori o njemu. Hoću da naglasim da mu ništa nije dato na poklon, jako je zaslužan za sva njegova postignuća jer su plod njegovog velikog rada tokom čitavog dosadašnjeg perioda“, rekao je trener Krunić.

Trener Krunić sa timom na posljednjem treningu prije utakmice sa ZemunomAgon Islami/ Al Jazeera

Kaže da „u sportu nema nikakvih podjela kao u svakodnevnom životu, jer se u sportu ljudi mjere po pruženom kvalitetu u igri“.

Na pitanje da li se može očekivati da Zulfiu postane fudbaler kakav je nekada bio Vokri, Krunić kaže „da je Vokri bio centarfor, dok Iljasa raspoređen na drugim pozicijama“.

„Iljasa je još daleko od toga da bi ga poredili sa nivom Vokrija. Igrao sam u njegovo vrijeme, on je bio igrač velikog kalibra. Iljasa može postati veliki igrač što se tiče organizacije igre na terenu, no ne bih da ga poredim sa bilo kime. Mogu naglasiti da je Iljasa novi fudbaler sa izvanrednim vještinama“, navodi stručnjak iz Sarajeva.

Krunić, na konstataciju da u timu trenira prvog igrača Albanca u Superligi nakon 30 godina, kaže da nikada nije razmišljao na taj način.

„Za mene je sasvim normalno da budem menadžer bilo kom fudbaleru, bez obzira na bilo kakvu njegovu pripadnost“, zaključuje.

Podrška Surduličana

Tokom boravka smo i malo prošetali kroz ovaj lijepi gradić i imali priliku da saznamo kako su Surduličani prihvatili mladog Iljasa.

Prodavač u jednom od malih marketa u Surdulici, Miloš Stojanović, ističe da je fudbaler Zulfiu prihvaćen veoma toplo od strane svih građana Surdulice.

„On je jako korektan dečko i dobar fudbaler. Mi ne pravimo razlike među našim igračima, iako oni su pripadnici i drugih nacionalnosti“, ističe Stojanović.

Drugi građanin, koji se nije želio predstaviti, rekao je da je „Iljasa jako potreban našem klubu, jer se radi o velikom igraču“.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.