Oglasi

Alarm u Berlinu zbog faktora reprodukcije korona virusa

Uprava Senata za zdravstvo Berlina saopćila je kako je aktuelni reprodukcioni faktor porastao na 1,95.
Broj aktivno oboljelih ponovo je porastao na više od 300, pošto je registrirano 35 novih slučaja u njemačkoj prijestolniciEPA - Ilustracija

Vlasti u Berlinu veoma su nervozne jer je došlo do porasta reprodukcionog faktora korona virusa, tako da sada jedan oboljeli stanovnik njemačke prijestolnice može zaraziti dvije osobe, prenosi agencija Tanjug.

Uprava Senata za zdravstvo Berlina saopćila je kako je aktuelni reprodukcioni faktor porastao na 1,95. Da bi se virus držao pod kontrolom, R vrijednost mora biti ispod 1.

Senatorica za zdravlje berlinskih vlasti Dilek Kalayci ukazala je kako je R vrijednost izložena oscilacijama, ali je broj novih zaraza u porastu, čime se prepoznaje trend "preokreta situacije".

Broj aktivnih slučajeva

U utorak je broj aktivno oboljelih ponovo porastao na više od 300, pošto je registrirano 35 novih slučaja u njemačkoj prijestolnici.

Kalayci je, prethodno, izrazila zaprepaštenje zbog zabava koje su se tokom vikenda priređivale širom Berlina.

Trenutno je jedan od takozvanih korona semafora, koji je uveden u Njemačkoj, na crvenom - onaj vezan za R faktor, dodaje Tanjug.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.