Alain Delon primio Zlatnu palmu unatoč feminističkim otporima

Alain Delon
Ikona francuskog filma primila je Zlatnu palmu za cjelokupnu karijeru iz ruku kćeri Anouchke (EPA)

Premda je sedam puta bio nominiran a nikad nagrađen, legendarni glumac koji je nastupio u Gepardu, Alain Delon primio je u nedjelju svoju prvu nagradu Canneskog filmskog festivala, Zlatnu palmu za životno djelo, unatoč peticiji i prosvjedu feminističkih udruga.

Ikona francuskog filma u 1960-im i 1970-im godinama prošlog stoljeća primio je u nedjelju navečer Zlatnu palmu za cjelokupnu karijeru iz ruku kćeri Anouchke.

Premda se ova Zlatna palma, koju su prije njega dobili Jean-Paul Belmondo i Jean-Pierre Leaud, može promatrati kao zakašnjela nagrada glumcu koji je snimao s velikim svjetskim redateljima poput Viscontija, Melvillea i Antonionija, ipak je potaknula polemiku i prije samog početka festivala.

Feministkinje: Rasist, homofob, ženomrzac

Feministkinje predbacuju glumcu da je “rasist, homofob i ženomrzac”, kako ga je nazvala američka udruga Žene i Hollywood, pozivajući se na izjave koje je davao u različitim prigodama, prenosi Hina. 

Peticija koja je prikupila više od 25.000 potpisa traži od organizatora festivala da mu “ne dodjeljuju nagradu”.

“Agresorima ne treba odavati priznanje”, reagirala je i francuska udruga Odvaži se na feminizam.

“#MeToo nas dakle nije ničemu naučio? Tražimo da festival u Cannesu ne nagrađuje agresivnog ženomrsca”.

Alain Delon je za časopis Journal du dimanche rekao da njegovi kritičari “izmišljaju izjave”.

Delon: Nisam krajnji desničar, nego desničar

“Ne protivim se homoseksualnom braku, nije me briga: ljudi rade što žele. No, protivim se usvajanju djece u takvom braku (…) Rekao sam da sam pljusnuo ženu? Da, jesam. Ali nisam rekao da sam primio više pljuski nego što sam ih dao. U svom životu nikada nisam zlostavljao ženu”.

“Htjeli su mi prilijepiti etiketu krajnjeg desničara, jer sam rekao da sam prijatelj s [Jean-Marie] Le Penom iz vojnih dana. Ne, ja sam samo desničar i točka”, dodao je.

Izvor: Agencije