Oglasi

Alain Delon primio Zlatnu palmu unatoč feminističkim otporima

Feministkinje predbacuju glumcu da je rasist, homofob i ženomrzac, pozivajući se na izjave koje je davao.
Alain DelonIkona francuskog filma primila je Zlatnu palmu za cjelokupnu karijeru iz ruku kćeri AnouchkeEPA

Premda je sedam puta bio nominiran a nikad nagrađen, legendarni glumac koji je nastupio u Gepardu, Alain Delon primio je u nedjelju svoju prvu nagradu Canneskog filmskog festivala, Zlatnu palmu za životno djelo, unatoč peticiji i prosvjedu feminističkih udruga.

Ikona francuskog filma u 1960-im i 1970-im godinama prošlog stoljeća primio je u nedjelju navečer Zlatnu palmu za cjelokupnu karijeru iz ruku kćeri Anouchke.

Premda se ova Zlatna palma, koju su prije njega dobili Jean-Paul Belmondo i Jean-Pierre Leaud, može promatrati kao zakašnjela nagrada glumcu koji je snimao s velikim svjetskim redateljima poput Viscontija, Melvillea i Antonionija, ipak je potaknula polemiku i prije samog početka festivala.

Feministkinje: Rasist, homofob, ženomrzac

Feministkinje predbacuju glumcu da je "rasist, homofob i ženomrzac", kako ga je nazvala američka udruga Žene i Hollywood, pozivajući se na izjave koje je davao u različitim prigodama, prenosi Hina. 

Peticija koja je prikupila više od 25.000 potpisa traži od organizatora festivala da mu "ne dodjeljuju nagradu".

"Agresorima ne treba odavati priznanje", reagirala je i francuska udruga Odvaži se na feminizam.

"#MeToo nas dakle nije ničemu naučio? Tražimo da festival u Cannesu ne nagrađuje agresivnog ženomrsca".

Alain Delon je za časopis Journal du dimanche rekao da njegovi kritičari "izmišljaju izjave".

Delon: Nisam krajnji desničar, nego desničar

"Ne protivim se homoseksualnom braku, nije me briga: ljudi rade što žele. No, protivim se usvajanju djece u takvom braku (...) Rekao sam da sam pljusnuo ženu? Da, jesam. Ali nisam rekao da sam primio više pljuski nego što sam ih dao. U svom životu nikada nisam zlostavljao ženu".

"Htjeli su mi prilijepiti etiketu krajnjeg desničara, jer sam rekao da sam prijatelj s [Jean-Marie] Le Penom iz vojnih dana. Ne, ja sam samo desničar i točka", dodao je.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.