Al-Trump i Al-Saud

Saudijska Arabija, Zastava
Biti na listi ne znači uvođenje sankcija, ali obavezuje evropske banke na pojačanu kontrolu finansijskih operacija (EPA)

Saudijska Arabija je jedina zemlja na svijetu na čijoj zastavi je ispisana parola. U političkom životu parola je sažeti stav, cilj ili zahtjev neke stranke ili pokreta. U saudijskom slučaju ta parola je temeljni vjerski kredo islama. Na njoj piše “La ilahe illellah, Muhammedun resulullah – Nema boga osim Allaha, Muhammed je Allahov poslanik!”

Ispod riječi „kelime“, temeljnih riječi vjerovanja islama ispisanih na zelenoj podlozi, „podvučena“ je tanka beduinska sablja, nacionalni arabljanski simbol, a ispod te zastave koja se vijori na generalnom konzulatu ove zemlje u Istanbulu u utorak, 2. oktobra, ove godine, brutalno je ubijen Jamal Khashoggi, istaknuti saudijski novinar koji je zadnjih godinu i pol dana živio u Sjedinjenim Američkim Državama u „samo-nametnutom“ egzilu.

Bizarna je i sama pomisao na opseg zločina i činjenicu da se desio u diplomatskom prostoru, ali dodatno je teška i spoznaja da je taj političko-vjerski konglomerat sada postao uteg na vratu ionako stigmatiziranog, prokazanog i optuženog islama današnjice!

Njegovo ubistvo, negiranje, laži, curenje informacija i prikrivanje odgovornih, negiranje i priznavanje krivice, saučešća i suosjećanja izazvali su globalni diplomatski cunami. Američki predsjednik Donald Trump je svoje izjave o ovom ubistvu sinhronizirao sa onim koje su stizale iz Rijada, a što koji dan protiče, one su sve teže.

Njegova jučerašnja izjava da je ovaj zločin „najgore zataškavanje ikad u historiji“ dodatno je fokus ovog neviđenog diplomatskog skandala uperila prema vladajućem režimu u ovoj zemlji.

Bahatost princa

K tome, jučerašnje obraćanje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana potvrdilo je dosadašnje špekulacije da se radilo o „prethodno planiranom i brutalnom ubistvu“. Predsjednik Erdogan je pažljivo u svom obraćanju izdvojio kralja Salmana bin Abdulaziza rekavši „kako vjeruje u iskrenost Sluge Dvaju časna hrama“, međutim, on je u svom govoru jasno izostavio to povjerenje iskazati prema njegovom sinu Mohammedu bin Salmanu ili MBS kako ga zapadni mediji često skraćuju njegovo ime.

Zločin kao da se uvećava pokušajima njegovog skrivanja, a sada su sve oči uprte upravo u „glavnog izvršnog oficira“ ili CEO-a Kraljevine Muhammeda bin Salmana, prijestolonasljednika kojeg, kako navodi New York Times „sve veći broj sadašnjih i bivših zapadnih dužnosnika sa iskustvom u Kraljevini“ označavaju da je „gotovo sigurno je autorizirao ubistvo“.

Nakon jučerašnjih Trumpovih izjava izvjesno je da će glavno pitanje nakon ovog strašnog ubistva biti ostanak ili odlazak sa prijestolonasljedničkog mjesta Muhammeda bin Salmana, te koliko će to utjecati na budućnost ove veoma važne zemlje u izuzetno uzburkanom regionu Bliskog istoka.

Njegova bahatost možda je najbolje oslikana u reakciji nakon ubistva Khashoggija koju je prema pisanju Wall Street Journala MBS prenio Jaredu Kushneru zetu i savjetniku predsjednika Trumpa upitavši ga na engleskom jeziku “Zašto taj bijes?” nakon što je uvidio da je ovaj zločin izazvao prvorazrednu međunarodnu diplomatsku krizu.

S druge strane je ono što se u svoj ovoj krizi postavlja kao drugorazredna stvar, a trebala bi biti prvorazredna: Šta je sa brigom i interesima muslimana svijeta koji se pet puta dnevno okreću prema Mekki i barem jednom u svom životu se nadaju posjetiti ovaj sveti grad?

Dakle, s druge one važnije strane, pored narušenog političkog ugleda koje su Kraljevini donijeli potezi mladog i očigledno neuravnoteženog princa prijestolonasljednika, je veliko razočarenje, šok i nevjerica koju je ubistvo Khashoggija donijelo muslimanima širom svijeta! Muslimani svijeta su danas zabrinuti za sigurnost i stabilnost svojih svetih mjesta, a posebno imajući u vidu ratove, pustoš i nered koji su zahvatili region Bliskog istoka.

Dva najsvetija grada

Saudijska Arabija je zemlja u kojoj su dva najsvetija grada islama: Mekka u kojoj je Kaba, Božija kuća prema kojoj se pet puta dnevno okreću svi muslimani svijeta u svojim molitvama, u kojoj se se rodio poslanik Muhammed i započeo svoju misiju, zatim, Medina, grad u kome je osnovao prvu zajednicu muslimana, ostvario ideal pravednog društva i države, u kome je umro, gdje se nalazi njegov grob i njegova džamija – drugo najsvetije mjesto islama.

Saudijska Arabija je zemlja kojom već 88 godina vlada dinastija Al-Saud (Porodica Saud) čiji kraljevi se počevši od kralja Fahda bin Abdulaziza počasno tituliraju “slugama dva sveta hrama”. Svoj legitimitet vladanja kolijevkom islama vladajuća porodica crpi upravo iz brige o ova dva najsvetija mjesta.

Današnji kralj Salman bin Abdulaziz je dugogodišnji saudijski lider i svjetski državnik, a među članovima svoje vladajuće porodice prvi je koji je napravio presedan pomjeranja kraljevske loze u korist svog potomstva. Veliko je pitanje da li će u ovoj nimalo jednostavnoj situaciji kralj Salman uspjeti skupiti hrabrosti koliko ima državničke mudrosti i spasiti Kraljevinu. Možda još važnije i veće pitanje jeste da li to u sadašnjim okolnostima kralj uopće može učiniti.

Iako su, prema većini poznavalaca prilika u Saudijskoj Arabiji ključevi odluke o tome ko će sjediti na njenom tronu u rukama Amerikanaca, dodatno zabrinjava činjenica da Bijelom kućom upravlja „Al-Trump” (Porodica Trump) čiju vladavinu odlikuje totalno urušavanje američkih demokratskih vrijednosti i institucija, a posebno u zadnje vrijeme otvoreni rat predsjednika Trumpa protiv medija i novinara.

I dok se u Ankari i Washingtonu raspravljalo o posljedicama ovog neviđenog zločina, u Rijadu je jučer otvorena velika investiciona konferencija koja pompezno najavljuje potpunu ekonomsku transformaciju Kraljevine. Međutim, reforme koje se najavljuju u domenu ekonomije imaju veoma nesigurne izglede ukoliko se temeljite društvene promjene ne dese na adekvatan način koji će ovu zemlju konačno izvesti iz srednjovjekovnog političkog uređenja i učiniti je održivom i sigurnom kako za svoje stanovništvo, tako i zbog globalne muslimanske zajednice koja ima pravo biti zabrinuta za ono što se dešava u Kolijevci islama.

Kletva umjesto blagoslova

Jer, riječi koje su ispisane na zastavi ove zemlje daleko su teža obaveza nego privilegija. Upravo zbog ovih riječi muslimani širom svijeta skoro čitavo jedno stoljeće sa velikom tolerancijom gledaju na sve političke i ideološke propuste, nesnalaženja i terete koji se gomilaju u Kolijevci islama.

Bez obzira na činjenicu što se radi o najvećoj izvoznici najtraženijeg energenta današnjice – nafte i bez obzira na kompleksnu geopolitiku velikih sila, muslimani današnjice imaju obavezu da budu više zainteresirani za budućnost i stabilnost ove zemlje i od Al-Trumpa i od Al-Sauda.

Riječi „Nema Boga osim Allaha, Muhammed je njegov Poslanik!“ vrlo lahko umjesto blagoslova mogu biti kobna kletva ukoliko služe kao maska za laži, nepravde i zločine.

Upravo zbog ovih riječi i uprkos činjenici da to danas ne odgovara vladajućim porodicama ni u Washingtonu ni u Rijadu, svi muslimani svijeta imaju obavezu insistirati da se potpuno rasvijetli ubistvo hrabrog novinara Jamala Khashoggija i da ovaj slučaj bude opomena, pokazatelj i rješenje da Arapski svijet, a među prvima Saudijska Arabija, krene u stvarne reforme koje će omogućiti slobodu izražavanja, ljudska prava, slobode i učešće u izboru i odlučivanju vlasti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera