Al Thani: Zabrinutost zbog ISIL-ovih podružnica

Al Thani: 'Ne možemo u potpunosti tvrditi da smo pobijedili ISIL' (EPA)

Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Katara Mohammed bin Abdurrahman Al Thani naglasio je u četvrtak na sastanku Male grupe Globalne koalicije za poraz oružane grupe Islamska država Irak i Levant (Global Coalition to Defeat ISIL Small Group) da, uprkos izuzetnim okolnostima s kojima se suočavaju Katar i svijet zbog pandemije korona virusa, Katar ostaje posvećen borbi protiv ISIL-a u Iraku i Siriji, kao i ciljevima Globalne koalicije za poraz ISIL-a da stvori uvjete za trajni poraz terorističke grupe sveobuhvatnim i višestrukim naporima.

Al Thani smatra da zločini ISIL-a protiv civila i gruba kršenja međunarodnog prava zahtijevaju beskompromisne mjere i pojačanu saradnju na svim koalicijskim linijama kako bi se osigurala zaštita civila te da ISIL i njegove podružnice ne budu u stanju obnoviti nijednu regionalnu enklavu ili nastave predstavljati međunarodnu prijetnju miru i sigurnosti, prenijela je Fena.

Ministar vanjskih poslova naglasio je da je Katar odlučan nastaviti saradnju na postizanju potrebnih uvjeta za oporavak i stabilnost Iraka i Sirije i pružiti potrebnu pomoć legitimnim partnerima na terenu, koji su u kontekstu pandemije sada važniji nego ikad.

Izrazio je zahvalnost za napore koje je Vlada Iraka uložila u rat protiv ISIL-a, za koji je premijer izjavio da je jedan od prioriteta nove vlade.

ISIL nije poražen

Al Thani je rekao da Katar sa svojim partnerima dijeli zabrinutost zbog nadolazeće prijetnje koju predstavljaju podružnice ISIL-a, posebno u zapadnoj Africi i regiji Sahel, dodajući da postoji potreba za većom koordinacijom prilikom rješavanja korijenskih uzroka te prijetnje u tim područjima.

Ministar je naglasio da “ne možemo u potpunosti tvrditi da smo pobijedili ISIL bez snažnih mehanizama odgovornosti za terorističke zločine i rješavanja izazova koje su postavili strani teroristički borci, u skladu s međunarodnim pravom”. Naveo je da je pitanje zatvorenika ISIL-a i članova njihovih porodica na sjeveroistoku Sirije neriješen problem, kojem je potrebno sveobuhvatno rješenje. 

Potvrdio je odlučnost Katara da zaštiti interese kolektivne sigurnosti kroz djelovanje koalicije, saopćeno je iz Ambasade Katara u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije