Al Thani: Katar neće normalizirati odnose sa Sirijom

Šejk Mohammed bin Abdulrahman al-Thani kaže da ne vidi potrebu za ponovnim otvaranjem ambasade Katara u Damasku (AFP)

Katarski ministar vanjskih poslova izjavio je da ne vidi potrebu da njegova zemlja ponovo otvori ambasadu u Damasku, niti da napravi bilo kakav drugi korak koji bi značio početak normalizacije odnosa sa sirijskom vladom.

Govoreći u ponedjeljak na konferenciji za medije, šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani je također istakao da se Katar i dalje protivi članstvu Sirije u Arapskoj ligi.

Sirijsko članstvo u ovoj organizaciji suspendirano je 2011. godine nakon nasilne reakcije vlasti iz Damaska na proteste, što je, kako se ispostavilo, preraslo u osmogodišnji rat.

“Od prvog dana, Katar ima razloge zbog kojih je podržao suspenziju sirijskog članstva, a niti danas ne vidimo neke razloge da mislimo drugačije”, dodao je Al Thani.

Pojedine arapske zemlje, uključujući i one koji su ranije podržavale protivnike sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, žele pomirenje s njim, nakon što su njegove, te snage njegovih saveznika, ostvarile uspjeh u ratu.

UAE ponovo otvorio ambasadu 

U decembru, Ujedinjeni Arapski Emirati ponovo su otvorili ambasadu u Damasku, a taj potez protumačen je kao diplomatski podstrek Assadu.

Prema saudijskom televizijskom kanalu Al Arabiya, Emirati su objavili da je ponovno otvaranje ambasade namijenjeno normalizaciji odnosa sa Sirijom i ograničenju regionalnog miješanja u arapsko-sirijske odnose.

Iran i Turska, najveći regionalni rivali Emirata, u Siriji imaju trupe, te podržavaju suprotstavljene snage u toj zemlji.

Stopama Emirata vjerovatno će krenuti i njegovi ostali regionalni saveznici, dok je Egipat, koji je s Damaskom održavao odnose i cijelim tokom rata, najglasniji zagovornik podizanja suspenzije Siriji iz članstva u Arapskoj ligi.

Izvor: Al Jazeera i agencije