Oglasi

Al Thani: Jedino rješenje libijske krize je podrška legitimnoj vladi

Katarski ministar kaže da je potrebno pružiti snažniju podršku legitimnoj Vladi Libije.
Mohammed bih Abdulrahman Al Thani je podsjetio da je Vijeće sigurnosti UN-a ranije prihvatilo Sporazum iz Suheyrata Reuters

Katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani izjavio je da je jedino rješenje libijske krize podrška legitimnoj libijskoj vladi.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Katara navodi se da je ministar Al Thani prisustvovao sjednici o Libiji održanoj putem videokonferencije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Al Thani je u obraćanju ponovio da je potrebno pružiti snažniju podršku legitimnoj vladi Libije.

„Postalo je jasno da je jedino rješenje libijske krize podržati legitimnu vladu i primijeniti rezultate Sporazuma iz Suheyrata, rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i rezultate Berlinske konferencije“, kazao je Al Thani.

Podsjetio je da je Vijeće sigurnosti UN-a ranije prihvatilo Sporazum iz Suheyrata kojim je Vlada nacionalnog jedinstva Libije priznata kao jedino legitimno izvršno tijelo u toj zemlji.

'Neke države prekršile sporazum'

„Neke države su u početku podržavale taj sporazum, ali potom su ga prekršile, pružajući podršku opozicionim grupama protiv Vlade“, rekao je Al Thani.

Sporazum u Suheyratu postignut je 2015. godine pod okriljem UN-a, a rezolucijom je njegov sadržaj odobrilo i Vijeće sigurnosti UN-a.

Sporazumom je formirana Vlada nacionalnog jedinstva Libije koja je dobila mandat vođenja političke tranzicije i organiziranja dijaloga između paralelnih parlamenata u Tripoliju i Tobruku.

UN priznaje libijsku vladu na čelu s Fayezom al-Sarrajom kao legitimnu vlast, dok se Tripoli bori protiv snaga Khalife Haftara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.