Al Thani: Haos u regiji posljedica igre moći

Od juna 2017. godine Saudijska Arabija, UAE, Egipat i Bahrein prekinuli su diplomatske odnose s Katarom i nametnuli kopnenu, morsku i zračnu blokadu (Reuters)

“Igra moći” na Bliskom istoku i na Mediteranu je dovela do niza posredničkih ratova koji su ukorijenili regionalne podjele, kazao je ministar vanjskih poslova Katara, šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

Tokom govora na Mediteranskim dijalozima u Rimu, šeik Mohammed je kao krivca za ratove u Jemenu, Libiji i Iraku optužio “regionalni nered, uglavnom uzrokovan igrom moći”, koju igraju zemlje poput Saudijske Arabije.

“Ovo stanje polarizacije… je uzrokovano čelnicima koji koriste stabilnost kao opravdanje i prepreku za promjene”, rekao je on, navodi se u saopćenju koje je u nedjelju objavilo katarsko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Opiranje promjenama može značiti da ljudi gube nadu, pretvarajući regiju u plodno tlo za terorizam. Moglo bi se preliti iz regije u Evropu ili bilo gdje drugdje u svijetu”.

Dodao je kako je u srcu te igre rast “impulsivnog i avanturističkog” regionalnog vodstva, zajedno sa nedostatkom formalnog mehanizma za manje zemlje da ulože žalbe protiv većih.

Zaustavljanje igre

“Kako bismo zaustavili one koji igraju igru moći od nastavka njihovih igara i avantura… potreban nam je dijalog u koji će se uključiti sve zemlje u vezi regionalne sigurnosti”, navodi se u saopćenju. “Također je nužno podizanje i izgradnja političkih, sigurnosnih i ekonomskih sporazuma, koji nikada neće biti narušeni političkim sporovima”.

Izjave ministra vanjskih poslova su došle u periodu kada je blokada Katara predvođena Saudijskom Arabijom ušla u šesti mjesec.

Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati, zajedno sa Egiptom, u junu su nametnuli blokadu Katara, optužujući Dohu da podržava “terorizam”. Katar snažno odbacuje i negira te navode.

Saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman Al Saud donio je niz kontroverznih odluka proteklih godina, uključujući uvođenje Saudijske Arabije u rat u Jemenu. Predvodio je političku čistku u Rijadu, a optužen je i za prisiljavanje libanskog premijera da iz Rijada objavi podnošenje ostavke.

Ugroženi GCC

U isto vrijeme, odbijanje bloka predvođenog Rijadom da se uključi u smislen dijalog sa Katarom prijeti urušavanjem Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja (GCC), političke i ekonomske alijanse šest zaljevskih zemalja, naglasio je Al Thani.

“Sve uključene strane moraju postići nivo razumijevanja i sigurnosnih načela kojih bi se svi trebali pridržavati umjesto da veće zemlje zlostavljaju manje”, rekao je on, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

On je naglasio potrebu za održavanjem otvorenog dijaloga sa Iranom, saudijskim regionalnim rivalom, dodavši da je, s obzirom da su sve druge katarske granice bile zatvorene zbog blokade bloka predvođenog Rijadom, veza sa Iranom bila neophodna “da se dopreme neophodne potrepštine za narod”.

Izvor: Al Jazeera