Al Thani: Doha posvećena dijalogu za rješenje krize u Zaljevu

Katarski ministar je razgovarao u Briselu s generalnim sekreterom NATO-a Jensom Stoltenbergom (Arhiva)

Doha je posvećena rješenju aktuelne krize u Zaljevu kroz dijalog, kazao je danas katarski ministar vanjskih poslova Šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

On je govorio na današnjoj Konferenciji o svjetskoj politici u Maroku.

Al Thani je istakao kako kriza nema osnove i izrazio nadu kako će države koje su nametnule blokadu Kataru (Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein) također pristati na dijalog.

Šef katarske diplomatije je dodao kako regiju Zaljeva i Bliskog istoka potresaju drugi sukobi i kako druga „vještačka“ kriza neće pomoći situaciji.

Saudijska Arabija, Bahrein, UAE i Egipat prekinuli su 5. juna diplomatske odnose s Katarom optužujući tu državu da podržava terorizam, kao i zbog veza s Iranom koji je regionalni rival Rijadu. Vlasti Katara negirale su optužbe, navodeći da su politički motivirane.

Ova grupa država poslala je 22. juna listu s 13 zahtjeva kao preduvjete za ukidanje blokade, a među njima su gašenje medijske kuće Al Jazeera, ograničavanje veza s Iranom te izgon turskih trupa stacioniranih u Kataru.

Doha odbacuje sve zahtjeve, za koje kaže da su pokušaj utjecaja na katarski suverenitet.

Sastanak u Abu Dabiju

Ministri vanjskih poslova četiri države koje bojkotiraju Katar održali su sastanak u Abu Dabiju, objavilo je egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova. Šefovi diplomatije susreli su se na marginama Foruma Sir Bani Yas, objavio je glasnogovornik egipatskog Ministarstva Ahmed Abu Zeid.

On je naveo kako su na susretu „istaknuti zajednički interesi“, ali nije dao više detalja.

U petak su egipatske vlasti objavile kako će tamošnji ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry učestvovati na osmom zasjedanju Foruma Sir Bani Yas kako bi razgovarao sa učesnicima o mnogim temama, uključujući katarsku krizu, mirovni proces na Bliskom istoku i dešavanja u Iraku i Libiji.

Susret se dešava nekoliko dana nakon što je bahreinski ministar vanjskih poslova Khalid Al Khalifa pozvao na zamrzavanje članstva Katara u Vijeću zaljevske saradnje (GCC). On je naveo kako Bahrein neće učestvovati na sastancima GCC-a ukoliko bude prisutan predstavnik Katara.

Izvor: Al Jazeera i agencije