Al-Sisi: Reakcije Palestinaca su opravdane

Abdel-Fattah al-Sisi, Egipat
Ovaj referendum je ocijenjen kao daljnji korak u povratku na autoritarni režim (Reuters)

Egipatski predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi upozorio je u srijedu da će premještanje američkog veleposlanstva u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem izazvati “izvjesnu nestabilnost” u regiji.

“Što se tiče premještanja američkog veleposlanstva, rekli smo da će se to pitanje negativno odraziti na arapsko i islamsko javno mnijenje te da vodi prema nekoj vrsti nezadovoljstva i izvjesnoj nestabilnosti, a odrazit će se i na palestinsko pitanje”, rekao je Al-Sisi u televizijskom obraćanju, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Britanska agencija napominje da je egipatski predsjednik čvrst saveznik SAD-a i da je ovo bilo njegovo prvo javno reagiranje na premještanje veleposlanstva.

“Pozivam Izraelce da razumiju da su reakcije Palestinaca povodom ovog pitanja opravdane i da se oni rukovode velikom brigom o životima Palestinaca”, zaključio je Al-Sisi.

Deseci poginulih u sukobima

Izraelske trupe su ubile desetke palestinskih prosvjednika na granici s Gazom u ponedjeljak, kada je otvaranje američkog veleposlanstva u Jeruzalemu, po odluci administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, podignulo tenzije do točke ključanja, nakon višetjednih antiizraelskih prosvjednika, podsjeća Reuters.

U sukobima u ponedjeljak poginulo je najmanje 60 Palestinaca, uključujući osmomjesečnu djevojčicu koja je umrla od suzavca koji je udahnula u logoru kod granice. Ozlijeđeno je više od 2.700 Palestinaca.

Tisuće Palestinaca okupile su se na granici Gaze kako bi prosvjedovali zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Otvaranje veleposlanstva događa se u vrijeme kad Palestinci obilježavaju 70. godišnjicu početka okupacije palestinskih teritorija.

Izvor: Agencije