Al-Sisi proglasio svrgavanje Mursija državnim praznikom

Sisi je nakon razbijanja demonstracija pobijedio na predsjedničkim izborima (AFP)

Egipatski predsjednik Abdul-Fattah al-Sisi obilježio je svrgavanje prvog demokratski izabranog predsjednika u zemlji naredivši raskošni vojni marš u glavnom gradu i proslave širom zemlje.

Vojni avioni nadlijetali su Kairo u četvrtak dok je Sisi izlagao pripremljeni govor naciji. Njegove pristalice dobile su instrukcije da se okupe na ulicama kasnije navečer, nakon prekida ramazanskog posta.

“Na ovaj divan dan, želim vas uvjeriti da marljivo radimo kako bismo ostvarili nade egipatskog naroda u bolju budućnost koju zaslužuju”, rekao je Sisi u televizijskom govoru.

Zvanični praznik, koji je Vlada nazvala Revolucija 30. juna, obilježen je muzičkim nastupima i besplatnim ulazom u muzeje.

“Revolucija 30. juna revolucija ponovo potvrđuje nemogućnost nametanja statusa quo egipatskom narodu. Svako ko zamišlja da to može uraditi obmanjivuje sebe”, rekao je Sisi, aludirajući na pristalice Muhameda Mursija i Muslimanske braće.

Mursi je svrgnut u vojnom udaru 3. jula 2013. godine nakon višednevnih protesta.

Razbijanje demonstracija

Stotine pristalica Mursijeve Muslimanske braće su ubijene, a hiljade njih su uhapšene otkako je svrgnut. Najveći broj ubistava se desio za vrijeme upada snaga sigurnosti u dva kampa demonstranata 14. augusta 2013. godine.

Egipatski zvaničnici koji su Muslimansku braću nazvali terorističkom organizacijom kažu da su neki demonstranti bili naoružani i pucali na policiju i vojsku.

Prije rasturanja kampova demonstranata zvaničnici, među kojima i tadašnji šef vojske, a sadašnji predsjednik Egipta Abdul-Fattah al-Sisi, pozvali su na razbijanje demonstracija, izrazivši zabrinutost zbog saobraćaja, remećenja javnog reda i mira i mogućeg nasilja.

Sisi je nakon razbijanja demonstracija pobijedio na predsjedničkim izborima, a Muslimanska braća su zabranjena.

Hiljade članova nekad najbolje organizirane i najuspješnije političke grupe u Egiptu su u zatvoru, a mnogi od njih čekaju izvršenje smrtne kazne.

Izvor: Al Jazeera i agencije