AL: Pravo na naoružavanje pobunjenika

Članice Arapske lige na samitu u Kataru u utorak su se složile da imaju pravo pružati vojnu podršku Sirijcima koji se bore protiv predsjednika Bashara al-Assada, po nacrtu deklaracije koji je dobila agencija Reuters.

Nacrt deklaracije skupa u Kataru upućuje poziv međunarodnim organizacijama da priznaju opozicionu Sirijsku nacionalnu koalicije revolucionarnih i opozicijskih snaga kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda, prenosi Hina.

Iako ima diplomatsku važnost jezik nacrta deklaracije skupa o naoružavanju pobunjenika nema nužno praktične učinke za arapske političare jer arapske države nisu podložne embargu Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država na oružje za Siriju te se mnoge osjećaju slobodnim opskrbljivati pobunjenike oružjem.

Uz ocjenu da je postizanje političkog rješenja prioritet u okončavanju sirijske krize samit “potvrđuje pravo svake države, da, prema njenim željama, ponudi sva sredstva samoodbrane, uključujući i vojna, kako bi podržala nepokolebljivost sirijskog naroda i Slobodne vojske”, kaže se u nacrt dokumenta.

Bez Patriota

Bijela kuća je saopćila u utorak da NATO neće raketama Patriot štititi pobunjenička uporišta u Siriji, nakon što je to zatražio vođa opozicije u ostavci Ahmed Moaz al-Khatib.

On je na samitu Arapske lige u Dohi zatražio proširenje proturaketnog štita. Postoji već “proturaketni štit” s turske strane, duž granice sa Sirijom.

“U toku smo s ovim zahtjevom”, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

“Mislim da bi baterije Patriot predstavljale vojnu pomoć”, dodao je Carnay i precizirao da su proturaketne baterije na turskoj strani samo instrumenti samoodbrane.

NATO savez je u utorak objavio da nema namjeru vojno intervenirati u Siriji nakon što je sirijski opozicijski vođa rekao da bi SAD trebale projektilima Patriot štititi područja pod nadzorom pobunjenika od zračnih napada snaga predsjednika Bashara al-Assada.

“NATO nema namjeru vojno intervenirati u Siriji”, rekao je neimenovani dužnosnik tog saveza nakon što je vođa sirijske opozicije al-Khatib rekao kako je američkog državnog tajnika Johna Kerryja zamolio da američke snage projektilima Patriot pomognu u obrani sjevernih područja Sirije koja su u rukama pobunjenika.

Tri zemlje članice NATO-a poslale su baterije tih projektila zemlja-zrak u Tursku kako bi štitili njezine gradove od mogućih napada iz Sirije.

Oslobađanje zatvorenika

Čelnik sirijske opozicije Moaz al-Khatib u utorak je odstupivši od retorike uobičajene na arapskim skupovima zatražio od čelnika arapskih zemalja da oslobode političke zatvorenike i pridruže se Sirijcima u razbijanju “lanca represije”.

Preuzevši po prvi puta mjesto Sirije na skupu Arapske lige u Kataru, Al-Khatib se nije ustručavao u pozivu okupljenim emirima i predsjednicima koje organizacije za zaštitu ljudskih prava često kritiziraju zbog postupanja spram unutrašnje opozicije.

“Kao vaš najmlađi brat kažem vam: bojite se Boga dok postupate prema vašim ljudima, osnažite vaše zemlje poštenjem i pravdom”, rekao je sunitski muslimanski klerik priznavši da odstupa od diplomatskog protokola.

Al-Khatib je pozvao arapske čelnike da usvoje rezoluciju o “oslobađanju zatvorenika u cijelom arapskom svijetu tako da dan pobjede sirijske revolucije, koji će prekinuti lanac represije, bude dan radosti za sve naše ljude”.

Al-Khatib je iznenadio zahtjevom zemljama koje velikim dijelom finansiraju sirijsku opoziciju u njenoj dvogodišnjoj borbi za svrgavanje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Mnoge arapske zemlje negiraju da imaju političke zatvorenike i tvrde da zatvaraju samo one koji krše zakon ili ugrožavaju nacionalnu sigurnost.

Mjesto za opoziciju

Samit 22 države članice Arapske lige počeo je u utorak u Dohi, a na otvaranju skupa glavna sirijska opoziciona grupa preuzela je mjesto koje je upražnjeno, pošto je Damasku prije dvije godine oduzeto članstvo u ovoj organizaciji.

“Tražim vašu dozvolu da pozovem predsjednika Sirijske nacionalne koalicije Moaza al-Khatiba i premijera Ghassana Hittoa da zauzmu mjesto Sirije na ovom samitu”, rekao je emir Katara, šeik Hamad bin Khalifa al-Thani otvarajući skup, javile su agencije.

Nakon tih riječi uslijedio je aplauz svih učesnika, a pobunjenička zastava zamijenila je zvaničnu sirijsku.

“Sirijska Vlada predsjednika Bashara al-Assada mora da snosi odgovornost, jer odbija da riješi krizu”, istakao je Khatib, koji je ranije podnio ostavku na mjesto lidera opozicije, ali je rekao da će govoriti na samitu Arapske lige.

Khatib je rekao da su u napadima Assadovih snaga poginule hiljade Kurda, kršćana i ostalih manjina, te optužio Vladu za “državni terorizam”.

“Je li prihvatljivo tolerirati državni terorizam koji je provođen u prethodne dvije godine?” upitao je, navodeći da su “hiljade” vojnika, počevši od iranskih do ruskih, pomagale Assadovu Vladu.

Članstvo Sirije suspendirano je u novembru 2011. godine, a Sirija je u ponedjeljak uputila oštru kritiku Arapskoj ligi zbog najava da će se sirijskoj opoziciji ustupiti mjesto zvaničnog Damaska u toj organizaciji.

Izvor: Al Jazeera i agencije