Al-Nusra napreduje prema Assadovim bazama

Nakon zauzimanja Idliba na sjeverozapadu Sirije, pripadnici Fronta al-Nusra i još neke skupine bliske Al-Kaidi, napreduje prema vojnim bazama južno od grada.

Nakon Rekke, Idlib je drugi veći grad u Siriji koji su izgubile Assadove snage. Nakon trodnevnih borbi vojska se povukla iz Idliba.

„Dva dana smo napredovali zauzimajući zgradu po zgradu, naselje po naselje. Odmah smo uspjeli prekinuti puteve snabdijevanja i njihove glavne komunikacije. Uspjeli smo osloboditi cijelo područje Idliba i sada napredujemo prema bazama koje se nalaze južno od grada”, kaže Rami, pripadnik Fronta al-Nusra.

Tajna uspjeha

Najžešće borbe su vođene za nekoliko Vladinih zgrada u koje su se povukli Assadovi i vojnici. U zgradama Nacionalne sigurnosti i Gradske uprave pripadnici Sirijske opozicije zaplijenili su velike količine oružja i municije.

U jednoj od zgrada pronašli su nekoliko desetaka civila, među kojima je bilo i žena. Ubijeni su u podrumskim prostorijama prije povlačenja Vladinih snaga. Ovakvi zločini, tvrdi opozicija, daju dodatnu snagu za napredovanje.

“Vojna baza Mastuma južno od grada će, uz Božiju pomoć, za nekoliko dana, biti pod našom kontrolom”, kaže Al-Musanna, pripadnik Ahrar al-Shama.

Tokom borbi ubijeno je i zarobljeno nekoliko desetaka Assadovih vojnika.

Opozicijski borci tvrde da je tajna njihovog uspjeha u jedinstvu svih frakcija koje su imale zajednički cilj – oslobođenje Idliba.

Izvor: Al Jazeera