Al-Maliki: Američki plan nije mirovni sporazum, nego dokument o predaji

Ovo nije mirovni plan, već uvjeti predaje, rekao je palestinski ministar na sastanku u UN-u (Anadolija)

Sjedinjene Američke Države pišu dogovor dokument o predaji, a ne mirovni sporazum, a Palestinci ga neće prihvatiti bez obzira na to koliko će im novca biti ponuđeno, rekao je ministar vanjskih poslova Palestine Riyad al-Maliki u govoru u Ujedinjenim nacijama.

Al-Maliki je u četvrtak iznio palestinski stav o planu koji priprema administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi zaustavila palestinsko-izraelski konflikt.

„Ovo nije mirovni plan, već uvjeti predaje. I nema te sume novca koja bi dokument učinila prihvatljivim“, naveo je al-Maliki, dok ga je slušao američki pregovarač za Bliski istok Jason Greenblatt, te je dodao:

„Neki nas pitaju ‘šta ako nas iznenade dokumentom?’ Njima kažemo da bismo se više nadali tome da oni nisu bili gluhi na naše apele i slijepi na izraelske prekršaje“.

Odbijaju učešće u pregovorima

Palestinski zvaničnicu su odbili učestvovati u mirovnim pregovorima u režiji SAD-a otkako je američki predsjednik Donald Trump unilateralno proglasio Jerusalem glavnim gradom Izraela.

„Kada je SAD, prije najave svog sporazuma, priznao Jerusalem za takozvanu ‘prijestolnicu Izraela’ i naveo da ima pravo donijeti takvu suverenu odluku koja predstavlja oštro kršenje međunarodnog prava i rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, te tvrdi da ona neće imati uticaja na mir, onda nije bilo moguće imati vjeru u takve napore“, dodao je Maliki.

Greenblatt je rekao da je „iznenađujuće i nepošteno“ da su Indonezija, Kuvajt i Južna Afrika organizovali sjednicu vijeća i osudili ponašanje Izraela, a da njegovi predstavnici „nisu bili niti pozvani da govore na sastanku“.

Dodao je da je „inspirativno“  vidjeti da Izrael slavi 71. godišnjicu nezavisnosti, nazivajući ga „malom hrabrom državom“.

Izvor: Al Jazeera i agencije