Oglasi

Al-Maliki: Američki plan nije mirovni sporazum, nego dokument o predaji

Nema te sume novca koja bi dokument Trumpove administracije učinila prihvatljivim, rekao je palestinski ministar vanjskih poslova.
Ovo nije mirovni plan, već uvjeti predaje, rekao je palestinski ministar na sastanku u UN-uAnadolija

Sjedinjene Američke Države pišu dogovor dokument o predaji, a ne mirovni sporazum, a Palestinci ga neće prihvatiti bez obzira na to koliko će im novca biti ponuđeno, rekao je ministar vanjskih poslova Palestine Riyad al-Maliki u govoru u Ujedinjenim nacijama.

Al-Maliki je u četvrtak iznio palestinski stav o planu koji priprema administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi zaustavila palestinsko-izraelski konflikt.

„Ovo nije mirovni plan, već uvjeti predaje. I nema te sume novca koja bi dokument učinila prihvatljivim“, naveo je al-Maliki, dok ga je slušao američki pregovarač za Bliski istok Jason Greenblatt, te je dodao:

„Neki nas pitaju 'šta ako nas iznenade dokumentom?' Njima kažemo da bismo se više nadali tome da oni nisu bili gluhi na naše apele i slijepi na izraelske prekršaje“.

Odbijaju učešće u pregovorima

Palestinski zvaničnicu su odbili učestvovati u mirovnim pregovorima u režiji SAD-a otkako je američki predsjednik Donald Trump unilateralno proglasio Jerusalem glavnim gradom Izraela.

„Kada je SAD, prije najave svog sporazuma, priznao Jerusalem za takozvanu 'prijestolnicu Izraela' i naveo da ima pravo donijeti takvu suverenu odluku koja predstavlja oštro kršenje međunarodnog prava i rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, te tvrdi da ona neće imati uticaja na mir, onda nije bilo moguće imati vjeru u takve napore“, dodao je Maliki.

Greenblatt je rekao da je „iznenađujuće i nepošteno“ da su Indonezija, Kuvajt i Južna Afrika organizovali sjednicu vijeća i osudili ponašanje Izraela, a da njegovi predstavnici „nisu bili niti pozvani da govore na sastanku“.

Dodao je da je „inspirativno“  vidjeti da Izrael slavi 71. godišnjicu nezavisnosti, nazivajući ga „malom hrabrom državom“.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.