Al-Maliki: Abbas spreman na susret s Netanyahuom u Moskvi

Abbas i Netanyahu posljednji put sastali su se na sahrani Shimona Peresa u septembru 2016. (AP)

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki izjavio je da je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas spreman na sastanak s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom ako Rusija bude domaćin.

Palestinski zvaničnici rekli su da je Abbas prihvatio sugestiju Rusije da se sastane s Netanyahuom u Moskvi i prošle godine, ali Netanyahu nije, podsjećaju izraelski mediji, prenosi Beta.

Abbas i Netanyahu posljednji put sastali su se na sahrani bivšeg predsjednika Izraela Shimona Peresa u septembru 2016, kad su samo kratko razgovarali.

“Abbas je spreman sastati se s Netanyahuom bez preduvjeta ako Moskva bude domaćin sastanka”, rekao je Al-Maliki u intervjuu za ruske medije.

On se u ponedjeljak sastao s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim u Moskvi.

Uvjet je da poziv dođe od Putina

Postojat će, međutim, jedan uvjet: poziv mora doći od predsjednika Rusije Vladimira Putina, rekao je palestinski ministar, ocijenivši da je ruski čelnik “onaj koji će stvoriti najbolje uvjete da se sastanak održi i bude uspješan”.

Palestinski čelnik ranije je zahtijevao da Izrael zamrzne širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali kao preduvjet za obnovu pregovora.

Na pitanje bi li se Netanyahu htio sastati s Abbasom u Moskvi glasnogovornik izraelskog premijera nije odmah odgovorio.

Palestinski ministar najavio je da će Palestinci odbaciti svaki prijedlog da se riješi sukob koji ne priznaje nezavisnost države Palestine.

Osvrnuo se i na Netanyahuovo obećanje pred prošlosedmične izbore u Izraelu o aneksiji Zapadne obale, rekavši da će se u tom slučaju izraelski čelnik morati baviti sa 4,5 miliona Palestinaca, a da će na taj potez odgovoriti ne samo oni nego čitava međunarodna zajednica.

Izvor: Agencije