Al-kaida nestaje pred ISIL-om

Od Nigerije do Pakistana Al-Kaidu napuštaju borci i prelaze k ISIL-u (AP)

Grupa Islamska država Irak i Levant, nastala iz frakcija koje su 2006. počele borbu za vlast na svjetskoj sceni, ne samo da je ukrala svjetla pozornice organizaciji Al-Kaida, koju je premašila po okrutnosti, već prijeti i samom njenom opstanku, ocjenjuju stručnjaci.

ISIL, kojeg je u Iraku osnovao Abu Musab al-Zarqawi, a danas je vodi Abu Bakr al-Baghdadi, prva je naoružana grupa koja nadzire goleme dijelove teritorija Iraka i Sirije, podsjeća agencija Hina.

Medijska privlačnost i dostupnost

“ISIL je istinska dilema za Al-Kaidu”, čiji ostarjeli šefovi gube bitku na terenu i mogli bi biti bačeni u ropotarnicu historije, ocjenjuju Tobias Feakin i Benedict Wilkinson iz Australskog instituta za stratešku politiku.

“ISIL neprestance puni naslovnice, grabi sav medijski prostor presudan za terorističke grupe. Ne samo da Al-Kaidi prijeti drugi plan, prijeti joj i potpuno gašenje. Munjevit uspon ISIL-a egzistencijalna je prijetnja Al-Kaidi”, dodaju.

ISIL danas privlači u područje halifata hiljade boraca iz cijelog svijeta. To je “organizacija broj 1 za sve mlade ljude koji teže postati džihadisti” te je “u tom smislu Al-Kaida pobijeđena na vlastitu terenu i vlastitim oružjem”, smatraju australski stručnjaci.

Pristupačnost i brutalnost

Pristupiti Al-Kaidi, koju je osnovao Saudijac Osama bin Laden, bilo je teško, skupo i opasno. Njena su uporišta u nepristupačnim predjelima Pakistana i Afganistana. Za odlazak na ratište ISIL-a dovoljno je pak kupiti jednosmjernu kartu za Istanbul i zatim autobusku kartu do Sirije i Iraka gdje je ISIL proglasio svoj “halifat”. Taj put odabiru svaki mjesec stotine dobrovoljaca iz cijelog svijeta.

Krajnja okrutnost, pomno režirana i medijski plasirana videosnimcima na televiziji i internetu odbojna je javnom mnijenju, ali je snažan magnet za potencijalne pristalice. Ritualno odsijecanje glave ima i drugi medijski učinak: zastrašivanje neprijatelja koji će ponekad radije odabrati bijeg nego se izložiti pogibiji da postanu žrtve ISIL-ovih boraca.

“U Tunisu i Kuvajtu, kao nekad u Jemenu ili Arabiji, Daesh (arapski naziv za ISIL) sije teror među stanovništvom, želi se pokazati nemilosrdnijim od Al-Kaide”, objašnjava Jean Pierre Filiu, profesor na Institutu za političke studije u Parizu.

Prebjezi iz Al Kaide u ISIL

Od Nigerije do Pakistana Al-Kaidu napuštaju borci i prelaze k ISIL-u. Taj proces počeo je ujesen 2014, kada su grupe iz Egipta, Libije, Alžira, Jemena i Saudijske Arabije pristupile halifatu i preuzele njegove brutalne metode i komunikacijski kodeks.

U Egiptu se skupina Ansar Beit al-Maqdis proglasila grupom “Sinajske pokrajine” ISIL-a.

U Afganistanu i Pakistanu zasad su nižerangirani zapovjednici prešli grupi ISIL. No, u Nigeriji je odanost toj grupi proglasila pobunjenička grupa Boko Haram koja je sebe prozvala “afričkom zapadnom pokrajinom” halifata.

ISIL-ovoj ‘privlačnosti’ nisu odoljeli pobunjenici iz Rusije koji su krajem juna proglasili “Kavkaski emirat”.

Nesuglasice su počele prije gotovo deset godina razmjenom pisama komandanta Al-Kaide i Al-Zarkawija kojem su zamjerali nepotrebne pokolje nad šiitima. Te su trzavice prerasle u sukobe i danas u Siriji borci Fronta Al-Nusre, koja je saveznica Al-Kaide, ratuju protiv ISIL-a. U Libiji se dva pokreta bore za kontrolu nad teritorijama.

Prava je prekretnica, upozoravaju stručnjaci za tu tematiku, nastala u junu kada je ISIL objavio video snimak odsijecanja glave dvanaestorici članova protivničkih pobunjeničkih skupina, među kojima je bio i jedan član Al-Nusre, koja je na to odgovorila smaknućem 18 navodnih pripadnika ISIL-a, također pred kamerama. Time je počeo put bez povratka, smatraju stručnjaci.

Izvor: Agencije