Al-Jubeir: Saudijski odgovor ako se ustanovi iranska odgovornost

Saudijski šef diplomatije je rekao kako će istraga dokazati da je napad 14. septembra izveden sa sjevera i kako je Iran odgovoran za to (EPA)

Saudijska Arabija će poduzeti odgovarajuće korake da odgovori na napad na svoja naftna postrojenja, ako, kako se očekuje, saudijska istraga potvrdi da je Iran za to odgovoran, izjavio je danas saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Kako javlja Reuters, on je rekao kako će istraga dokazati da je napad 14. septembra izveden sa sjevera i kako je Iran odgovoran za to.

„Kraljevstvo će poduzeti odgovarajuće mjere na osnovu rezultata istrage, kako bi osiguralo svoju sigurnost i stabilnost. Mi smo sigurni kako napad nije krenuo iz Jemena, lansiran je sa sjevera i istrage će to dokazati“, naveo je saudijski šef diplomatije.

Zvanični Teheran negira sve optužbe, podsjećaju agencije.

Rijad je već saopćio kako je istraga do sada pokazala da je u napadu korišteno iransko oružje i da je napad izveden sa sjevera.

Iranske prijetnje

Saudijska Arabija se konsultira sa svojim saveznicima kako bi poduzela neophodne korake, rekao je Jubeir na konferenciji za novinare, pozvavši međunarodnu zajednicu da zauzme stav.

Nešto ranije je komandant iranske Revolucionarne garde zaprijetio kako će bilo koja država koja odluči napasti Islamsku Republiku vidjeti kako se njena teritorija pretvara u „glavno bojno polje“ sukoba.

„Ko god želi da njegova država postane glavno bojno polje, samo naprijed. Mi nikada nećemo dozvoliti da se neki rat razvije na iranskoj teritoriji“, istakao je komandant Garde Hosein Salami na konferenciji za medije u Teheranu.

„Budite pažljivi, ograničena agresija neće ostati ograničena. Mi ćemo nastaviti kažnjavati i nastaviti djelovati sve do potpunog uništenja bilo kojeg agresora.“

Izvor: Al Jazeera i agencije