Al Jazeerin novinar Mahmoud Hussein u egipatskom zatvoru 1.400 dana

Dok je bio u samici, Hussein je slomio ruku i odbijen mu je odgovarajući medicinski tretman (Al Jazeera)

Novinar Al Jazeere Mahmoud Hussein proveo je 1.400 dana u zatvoru pod samovoljnim i nezakonitim pritvorom egipatskih vlasti bez suđenja ili osude.

Egipatski državljanin koji radi za arapski televizijski kanal Al Jazeera, Hussein je uhapšen u Kairu 23. decembra 2016. godine dok je bio na odmoru s porodicom.

Komentirajući Husseinov boravak u zatvoru, Mostefa Souag, generalni direktora medijske mreže Al Jazeera rekao je: „Mahmudov pritvor, koji predstavlja ozbiljno kršenje i egipatskog i međunarodnog prava, zao je. Mora se prekinuti“.

Protivno egipatskim zakonima

“Uz visoki rizik od prijenosa COVID-19 u pretrpanim zatvorskim uvjetima, pozivamo egipatske vlasti da oslobode sve zatočene novinare i pozivamo međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Egipat i sve vlade da ponovno potvrde vrijednosti slobode štampe.”

Hussein je optužen za “poticanje protiv državnih institucija i emitiranje lažnih vijesti s ciljem širenja haosa”, što su navodi koje pobijaju on i Al Jazeera.

Prema egipatskom zakonu, protuzakonito je držanje pojedinca bez optužbe duže od dvije godine. Husein se sada drži više od tri godine i osam mjeseci.

Prethodno su egipatske vlasti izvrdale zakon puštajući Husseina na dvogodišnju marku, samo da bi ga ponovo uhapsile pod dodatnom fiktivnom optužbom.

Dok je bio u samici, Hussein je slomio ruku i odbijen mu je odgovarajući medicinski tretman.

Novinar umro u zatvoru

Od svrgavanja bivšeg predsjednika Mohameda Morsija 2013. godine, starijeg člana Muslimanske braće, Al Jazeera je prikazana kao nacionalni egipatski neprijatelj zbog izvještavanja o grupi.

U julu je veteranski egipatski novinar Mohamed Monir umro nakon zaraze novim koronavirusom tokom boravka u istražnom zatvoru nakon hapšenja zbog pojavljivanja na Al Jazeeri, koju je egipatska vlada zabranila.

Egipat je i dalje jedan od vodećih kršitelja slobode štampe. Reporteri bez granica rangirali su Egipat na 166. mjestu od 180 u svom indeksu slobode medija za 2020. godinu.

Više od 50 američkih političara ove je sedmice pozvalo egipatskog predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija da pusti aktiviste, novinare, advokate i zatvorenike koji su osuđeni zbog prigovora savjesti.

Poziv Al-Sisiju

U pismu objavljenom u ponedjeljak, 55 kongresmena demokrata i jedan nezavisni pozvali su al-Sisija da pusti “nepravedno pritvorene zbog ostvarivanja njihovih temeljnih ljudskih prava”.

“Nepravedno zatvaranje egipatskih branitelja ljudskih prava, mirnih političkih aktivista i drugih zatvorenika prigovora savjesti u izravnoj je suprotnosti s pravima i slobodama utvrđenim egipatskim i američkim zakonom”, rekao je Jim McGovern.

Izvor: Al Jazeera