Oglasi

Al Jazeerin novinar Mahmoud Hussein hiljadu dana u egipatskom zatvoru

Hussein se nalazi zatvoren u Kairu bez optužnice od decembra 2016. kada je u Egipat došao iz Katara u posjetu porodici.
Al Jazeera je pokrenula kampanju solidarnosti #FreeMahmoudHussein sa ciljem oslobađanja novinara Husseina Al Jazeera

Novinar Al Jazeere Mahmoud Hussein u Egiptu je pritvoren 1.000 dana bez zvaničnih optužbi.

Hussein, egipatski državljanin koji radi za TV kanal Al Jazeera Arabic iz Katara, uhapšen je po dolasku u Egipat 20. decembra 2016. godine kada je došao u privatnu posjetu porodici.

Njegovo pritvaranje već krši egipatski kazneni zakon koji je postavio 620 dana kao maksimalni pritvor prije suđenja za pojedince koji se istražuju za krivično djelo.

Slomljena ruka i bolesni otac

„Ovo je tužan dan za sve novinare. Husseina egipatske vlasti drže 1.000 dana, na osnovu neosnovanih terećenja i izmišljenih optužbi. Držimo egipatsku Vladu u potpunosti odgovornu za njegovu sigurnost“, kazao je izvršni direktor Al Jazeerine medijske mreže Mostefa Souag.

„Sramotno je da je ponovo vraćen u jedan od zloglasnih zatvora Egipta.“

Husseina terete za „poticanje protiv državnih institucija i širenje lažnih vijesti s ciljem širenja haosa“ što negira Al Jazeera.

U maju je egipatski sud odbio naredbu državnog tužitelja da ga oslobode iz zatvora.

Vlasti su otvorile novu istragu protiv novinara na osnovu neodređenih optužbi i vratile ga u zatvor. Dok je bio u samici, Hussein je slomio ruku i nije dobio ispravnu ljekarsku njegu.

Njegov zahtjev da posjeti oca, koji je u kritičnom stanju, također je upravnik zatvora odbio.

Proizvoljni zatvor

Iz UN-a su pozvali Egipat početkom godine da okonča Husseinov „proizvoljni pritvor“, kazavši kako bi „ispravna mjera bila hitno otpuštanje gospodina Husseina“.

Od 2013. i svrgavanja egipatskog predsjednika Mohameda Mursija, visokopozicioniranog člana Muslimanske braće, Al Jazeera se prikazuje kao državni neprijatelj zbog izvještavanja o ovoj grupi.

Iste godine u Egiptu su zatvoreni Al Jazeerini uposlenici Abdullah Elshamy, Bahera Mohamed, Mohamed Fahmy i Peter Greste na osnovu optužbi za širenje „lažnih vijesti“. Oni su kasnije oslobođeni.

Bivši glavni urednik Al Jazeere Arabic je u odsustvu osuđen na smrtnu kaznu zbog navodnog ugrožavanja nacionalne sigurnost. Nekoliko drugih Al Jazeerinih novinara je također optuženo u odsustvu za širenje laži i podržavanje „terorista“ kako egipatske vlasti nazivaju Muslimansku braću.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.