Al Jazeeri i N1 zabranjen pristup otvaranju vjetroparka u Srbiji

Ekipama regionalnih televizijskih kuća Al Jazeera i N1 danas je zabranjen ulazak na ceremoniju otvaranja vjetroparka “Čibuk 1” u Mramorku kod Kovina u Srbiji.

Kabinet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pozvao je novinare na praćenje tog događaja. Ekipa Al Jazeere uredno se akreditirala u skladu s instrukcijama kabineta čelnika Srbije, ali su po dolasku na lokaciju predstavnici investitora saopćili da te ekipe ne mogu prisustvovati događaju i da se tome protivi nedavno postavljeni ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji Mubarak al-Dhaheri.

Vjetropark “Čibuk 1” izgradila je kompanija “Masdar” iz Abu Dhabija. Zvaničnom događaju prisustvovao je i predsjednik Srbije Vučić, koji je rekao da je pokušao uvjeriti ambasadora da puste obje ekipe, ali da u tome nije uspio jer je to, kako je rekao, privatni posjed kompanije iz Emirata.

Vučićevi odgovori

Na pitanje zašto novinari te dvije kuće nisu mogli prisustvovati predsjednik Srbije rekao je: “Je l’ to ima neke veze sa mnom? Došao sam da odgovorim na pitanja.”

Kad mu je objašnjeno da ga novinari pitaju zato što su sve uradili po instrukcijama iz Vučićevog kabineta, nastavio je:

“Koliko sam shvatio, vas nisu pustili privatni vlasnici. Ja sam izašao da pokažem poštovanje prema vama i da odgovorim na svako pitanje. Ali pošto ja razumem smisao svega, da ne mogu biti krivi oni koji vas nisu pustili nego moram da budem kriv ja… mnogo mi je žao.”

Nakon što su novinari rekli da to ne misle nego su samo tražili objašnjenje, Vučić je rekao:

“Ne znam zašto (nije dozvoljen pristup). Mislim da to ima veze sa odnosima Emirata i Katara, ali ja u to ne ulazim.”

Protest Al Jazeere i UNS-a

Al Jazeera Balkans izražava protest povodom današnjeg incidenta na otvaranju vjetroparka “Čibuk 1”.

“Našoj novinarskoj ekipi, kao i ekipi N1, zabranjen je pristup ceremoniji otvaranja. Napominjemo da smo se nakon poziva koji nam je stigao od Službe za saradnju sa medijima predsjednika Republike Srbije uredno akreditirali. Ovakva vrsta diskriminacije medija je neprihvatljiva”, navodi se u reakciji te medijske kuće.

Današnji incident osudilo je i Udruženje novinara Srbije, koje u cijelosti prenosimo:

“Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane izveštavanja televizijama Al Jazeera i N1 sa otvaranja vetroparka ‘Čibuk 1’ u Mramorku kod Kovina koju je naložio organizator ovog događaja i vlasnik objekta kompanija Masdar iz Abu Dabija i traži izvinjenje ovim televizijama.

Novinar Al Jazeere Đorđe Kostić UNS-u je kazao kako ekipama njegove i televizije N1 nije bilo dozvoljeno da izveštavaju sa svečanosti, na kojoj je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zato što ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu to nije dozvolio.

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević rekla je UNS-u da je domaćin odlučio ko može da prisustvuje događaju jer kabinet predsednika ne daje akreditacije za događaje koje ne organizuje. ‘Mi šaljemo najavu, pozovemo sve novinare i onda taj spisak prosledimo domaćinu. To se i danas desilo’, rekla je UNS-u Vasiljević. UNS ističe da je Zakonom o javnom informisanju i medijima zabranjena neposredna i posredna diskriminacija novinara po bilo kom osnovu i da je organizator događaja dužan da zakon poštuje.”

Izvor: Al Jazeera