Al Jazeera osvojila nagrade Online Media Awardsa

Projekt Palestina Remix je dobio nagrade za Izvanredni digitalni timi Najbolju tehničku inovaciju (Al Jazeera)

Al Jazeera je osvojila tri nagrade na prestižnom Online Media Awardsu u Londonu za Najbolju tehničku inovaciju, Najbolju upotrebu fotografija i za Izvanredni digitalni tim.

Nagradu za Najbolju tehničku inovaciju i Izvanredni digitalni tim godine je pripala projektu Palestina Remix, koji je urađen na nivou cijele mreže Al Jazeere, koji je omogućio korisnicima da pristupe nekim od najboljih Al Jazeerinih dokumentaraca o Palestini.

Projekt također nudi interaktivne mape i hronologiju događaja koji omogućavaju korisnicima da razumiju palestinsko pitanje i da ga stave u kontekst.

Mohammed El-Haddad, viši producent i glavna osoba za tehnički dio projekta Palestina Remix, pozdravio je ovo priznanje.

“Osvajanje dvije nagrade za najbolji digitalni tim i za najbolju tehničku inovaciju je ogromna privilegija za Al Jazeeru. Palestina Remix povezuje najnoviju HTML5 videotehnologiju sa informativnim videima kako bi zaista uključio publiku u proces pripovijedanja”, rekao je Haddad.

“Interaktivni tim zajedno sa našim novinarima konstantno pokušava i koristi nove načine da se ispriča priča. Osvajanje ovih nagrada pokazuje da je Al Jazeera ispred ostalih kada je u pitanju originalno novinarstvo i korištenje inovativnih alata”.

Stručni panel

Nagrade je dodjeljivao nezavisni panel stručnog novinarskog časopisa British Journalism Reviewa, a u konkurenciji za izvanredni digitalni tim je Al Jazeera pobijedila Vice News, Channel 4 News online, Huffington Post, Guardian i BBC News Online.

U konkurenciji za najbolju tehnički inovaciju Palestina Remix je nagrađena za demonstraciju kako se tehnologija koristi na način koji je kreativan i koji razbija šablone.

Nagrada Najbolja upotreba fotografija je dodijeljena Al Jazeera Englishu za njihov Portrait of a Yogi, odnosno za fotografsko istraživanje kako snaga joge može ujediniti ljude unatoč kulturološkim i fizičkim podjelama.

Imad Musa, čelnik web odjela Al Jazeere English, kazao je da su nagrade kulminacija niza godina vrijednog rada članova cijele novinarske redakcije.

“Ovo priznanje naših kolega je pokazatelj i priznanje napora Al Jazeere da se pronađu novi načini pripovijedanja i objašnjavanja kompleksnih pitanja globalnoj publici. Naš tim je mali, ali izuzetno  strastven u vezi onoga što stvaraju, i odlična je stvar što se naše kolege slažu da su oni najbolji digitalni dim u svijetu. Nastavit ćemo da probijamo granice originalnog novinarstva i inovativnog dizajna”.

Nagrade Online Media Awards, koji se dodjeljuju četvrtu godinu, nagrađuje najpametnije, najhrabrije i najoriginalnije izvještače vijesti i stavova iz cijelog svijeta.

BBC News je osvojio pet nagrada, uključujući nagradu za Najbolju državnu/svjetsku informativnu stranicu. Guardian je osvojio nagradu za Najbolju stranicu za novinarstvo vođeno vijestima.

Reuters je osvojio nagradu Chairman, a Vice News je osvojio Grand Prix nagradu.

Nagrade Online Media Awards organizira The Drum marketinška mreža.

Izvor: Al Jazeera