Al Jazeera osvojila četiri Webby nagrade

Dodjela nagrada Webby se često naziva Emmyjem internetskog svijeta (Al Jazeera)

Al Jazeera Media Network dobitnik je četiri nagrade Webby, u natjecanju koje se često naziva Emmyjem internetskog svijeta.

Al Jazeerina mreža osvojila je priznanja u konkurenciji više od 13.000 radova medija iz cijelog svijeta, uključujući The Washington Post, National Geographic, Disney, New York Times, Huffington Post, Vox i mnoge druge.

AJ Short Al Jazeere, Prebrzo odrastanje u Afganistanu (Growing up too fast in Afghanistan), dobio je nagradu žirija, kao i prvu nagradu u kategoriji „People's Voice“.

Kratki film donosi potresnu priču o 14-godišnjem Khudaiju, čijeg su oca ubile snage Islamske države Iraka i Levanta (ISIL). Khudai bi želio imati normalno djetinjstvo, ali sada se mora suočiti sa surovom realnošću i pronaći put do opstanka za majku i njegovih pet mlađih sestara.

„Vidim ostalu djecu sa školskim torbama i olovkama. Volio bih i ja ići u školu, učiti, studirati, čitati i pisati“, objašnjava Khudai u kratkom filmu.

Jačanje Al Jazeerine misije

Al Jazeerin odjel za virtualnu realnost je također osvojio i priznanje za „Najbolju seriju“ u takmičenju „People's Voice“, za „7 priča u sedam godina“ (7 Stories for 7 Years). Serija prati težnje sedam sirijskih tinejdžera u jednom od najvećih izbjegličkih kampova na svijetu, Za'atari u Jordanu.

Online serija AJ+ U stvarnom životu (In Real Life), osvajač je nagrade također u takmičenju „People's Voice“, za 14-minutni uradak o pandemiji otpada hrane u SAD-u.

Carlos van Meek, direktor Digitalnih inovacija i programiranja, kaže da je ponosan na djela svog tima. On osvajanje nagrada smatra dokazom da u digitalnom prostoru postoji prostor za vijesti i trenutne događaje.

„Ove pobjede pokazuju da je Al Jazeera Digital dobro pozicionirana da nastavi pričati priče o mjestima poput Afganistana i sirijskih izbjegličkkih kampova u Jordanu dugo vremena nakon što je pažnja medija ka njima utihnula. Nagrade poput Webbyja jačaju Al Jazeerinu misiju da ojača ljude dijeleći njihove priče sa globalnim gledateljstvom“, rekao je Van Meek.

Medalje će biti dodijeljene 13. maja na 23. godišnjoj Webby gala večeri u New Yorku, uz prisustvo mnogih poznatih ličnosti.

Izvor: Al Jazeera