Al Jazeera odbacila američki zahtjev da se registrira kao ‘strani agent’

FARA je zakon iz 1938. godine, koji se ne provodi puno (Al Jazeera)

Al Jazeera je odbacila poziv američkih republikanskih političara Ministarstvu pravosuđa da se ova medijska mreža registrira kao strani agent u SAD-u.

“Medijska mreža Al Jazeera, njeni kanali i platforme, uključujući AJ+, rade s uredničkom nezavisnošću dok imaju javno finansiranje i po tome su slični većini globalnih medijskih organizacija, uključujući BBC, CBC i Deutsche Welle”, saopćeno je iz Al Jazeera Media Networka – AJMN.

“Prema katarskom zakonu, AJMN je Privatna fondacija za javnu korist, sada je vlasništvu Katara, ali njegovo izvještavanje ne usmjerava i ne kontrolira katarska vlada, niti se u njemu ogledaju bilo koji vladini stavovi. Zbog toga FARA registracija nije potrebna”, dodaje se.

Zakon protiv nacističke propagande

Grupa republikanskih članova Kongresa poslala je pismo Ministarstvu pravosuđa, tražeći informaciju o “poduzetim koracima” da se utvrdi da li bi se Al Jazeera trebala registrirati prema Zakonu o registraciji stranih agenata – FARA, saopćeno je iz kabineta republikanskog senatora Chucka Grassleyja.

U pismu, koje su potpisali senatori Grassley, Marco Rubio, Tom Cotton, John Cornyn, Todd Young i Ted Cruz, te zastupnici Mike Johnson i Lee Zeldin, traži se od Ministarstva pravosuđa da objasni zašto “od Al Jazeere i njenih uposlenika nije zahtijevano da se registriraju” prema FARA-i.

FARA je zakon iz 1938. godine, koji se ne provodi puno, a usvojen je kako bi se borilo protiv nacističke propagande.

Od tada se koristio kako bi se pratio strani utjecaj na američke političare kroz obavezne uposleničke ugovore, ugovore između organizacija i stranih vlada i druge dokumente.

Gotovo 300 nagrada i priznanja

Međutim, zakon je dobio novu pažnju nakon istrage o ruskom miješanju u izbore 2016. godine, što je rezultiralo optužbama protiv nekih zvaničnika u kampanji Donalda Trumpa.

Prošle godine je zatraženo od medijske kuće RT, koju podržava Rusija, i nekih drugih medija da se registriraju prema ovom zakonu.

Grupe za slobodu medija izrazile su zabrinutost da ovo vodi ka kršenju slobode govora.

AJMN navodi da je ove mreža od 2011. godine dobila gotovo 300 nagrada i priznanja, uključujući najvažnije nagrade koje dolaze iz SAD-a. 

Izvor: Al Jazeera